Fogyasszunk ficánkolókat a terhesség alatt!
Emiatt úszik boldogan a baba a magzatvízben
Ami jó a mamának, az a babának is. Ez az állítás a terhesség alatti halfogyasztásra javarészt igaz. Pro és kontra érveket gyűjtöttünk össze, a terhesség alatti halfogyasztáshoz!
2010.05.06 09:29sheep - ma.huAlapigazság, hogyha a kismama a nap folyamán szabályos időközönként tápanyagban dús ételeket fogyaszt, akkor maximális energiaszintet tud elérni. Szoptatós anyáknak fontos tudniuk, hogy a tej minőségét befolyásolja, hogy mit esznek. Ez azért van így, mert ha nem szerzi meg a kismama tápanyagokat az elfogyasztott ételből, a szervezet a saját raktáraiból merít.
Egy kutatás szerint például, az amerikai fogamzóképes nők 95 százaléka fogyaszt az ajánlott 12 dkg halnál kevesebbet hetente, annak ellenére, hogy a halfogyasztás jótékony hatásai tudományosan alátámasztottak. Ha az édes és sós vízi halakat a gyermeket tervező, várandós vagy már szoptató anyuka beépíti étrendjébe, azt nem csak a női test, de a kisbaba is hálás lesz.
Halelőnyök
Halfogyasztással megannyi fontos tápanyagot juttathatunk szervezetünkbe, többek között B-vitamint, cinket, jódot és szelént. Továbbá, a halak az Omega-3 zsírsavak forrásaként is szolgálnak. A babát tervező, várandós, vagy szoptatós kismamák számára napi 12 dkg hal elfogyasztása ajánlott. Ez tartalmazhat például: lazacot, tonhalat, szardíniát, ám a fehér tonhalból csupán 6 dkg-ot kellene magukhoz venniük a hölgyeknek.
Kutatások szerint, azoknak a nőknek, akik terhességük alatt nem fogyasztanak halat, nagyobb eséllyel adódnak problémáik utódaik kognitív, vizuális és viselkedési készségeivel. Mindemellett a halfogyasztás hozzájárul a baba agyi fejlődéséhez, csökkenti a koraszülést, segít kezelni a szülés utáni depressziót és javít a szív és érrendszer állapotán.

Halhátrányok
Az anyajelölt és szoptatós anyukáknak ügyelniük kell az elfogyasztott hal fajtájára. Egyes fajok ugyanis, mint a cápa, a makréla vagy a kardhal magas metil-higany taralmuk miatt ártalmasak lehetnek a babára nézve.
Halajánló
A lazac gazdag DHA T( telítetlen) zsírsavakban. Ezek a zsírsavak elősegítik a baba idegrendszerének a fejlődését. A mama hangulatára is jó hatással vannak. Tanulmányok szerint, jelentős szerepük van a gyermekágyi depresszió megelőzésében. A lazac higanytartalma kicsi más hasonló halakhoz képest, így ízletes és kiváló étel várandós, illetve szoptatós mamáknak.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:17 Gyerekek rekedtek a felborult busz roncsai közé Dél-Karolinában
- 8:01 Lövöldözés tört ki a Floridai Állami Egyetemen
- 6:59 World Press Photo: palesztin fotós sebesült gázai kisfiút ábrázoló képe lett az Év Fotója
- 22:57 A Nemzetközi Büntetőbíróság magyarázatot vár Netanjahu letartóztatásának elmulasztása miatt
- 20:56 Ferenc pápa választást sürgetett a félelemmel és igazságtalansággal teli világban
- 18:32 Kora nyárias időjárás várható a húsvéti hosszú hétvégén
- 16:31 Zöld Magyarország: 50 millió facsemete évente
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06