Egzotikum Észak-Afrikából
Kuszkusz, az ismerős ismeretlen
A kuszkusz jellegzetes észak-afrikai étel, amely utóbb Szicíliában és Spanyolországban is elterjedt. Hazai viszonylatban valamelyest egzotikumnak számít, annak ellenére, hogy alapanyaga a nálunk is közkedvelt búza.
2008.11.22 11:46ideal.huNem mondhatni, hogy a kuszkusz bővelkedne vitaminokban és ásványi anyagokban. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz viszont fehérjét, így különösen vegetáriánusoknak ajánlott a fogyasztása. Köretnek elkészítve kiválthatjuk vele az enyhén savasító hatású burgonyát. Kalóriatartalma mérsékelt, viszonylag könnyen emészthető, ráadásul új színfoltot jelenthet étrendünkben.
Az alapétel és variációi
A kuszkuszt néhány percig főzzük két-két és félszeres mennyiségű tengeri sós vízben, majd kis ideig hagyjuk állni! (Az egyes kuszkuszfajták főzési ideje között lehet némi különbség – olvassuk el a dobozon lévő utasításokat!) Ami a továbbiakat illeti: a kuszkuszt fogyaszthatjuk köretként, de egytálételt, salátát, sőt édességet is készíthetünk belőle. A fűszerek közül harmonizál a korianderrel és a köménnyel, a fűszernövények közül pedig bármelyik hagymafajtával, különös tekintettel az új-, a fok- és a póréhagymára.

Három egyszerű kuszkuszrecept
Kuszkusz brokkolival
Hozzávalók:
– 250 g kuszkusz
– 1 közepes fej brokkoli
– 2 dl tejföl
– 20 dkg füstölt sajt reszelve
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– ízlés szerint zöldfűszerek (például bazsalikom, majoránna)
– ízlés szerint őrölt kömény
– tengeri só
Elkészítése
Szedjük a brokkolit rózsáira, és két-három percig blansírozzuk tengeri sós, lobogó, forró vízben, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni! Főzzük meg a kuszkuszt, de ne hagyjuk párolódni, hanem azonnal öntsük át olívaolajjal kikent tepsibe vagy jénai tálba!
Tegyük rá a blansírozott brokkolirózsákat, és szórjuk meg tengeri sóval, valamint a zöldfűszerekkel! Öntsük rá a tejfölt, és a tetején egyenletesen hintsük el a reszelt füstölt sajtot! Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lángon 15-20 percig süssük! (Időnként nézzünk rá, és ha a sajt pirulni kezdene, vegyük ki.)

Kuszkuszsaláta
Hozzávalók:
– 250 g kuszkusz
– 1 szál póréhagyma
– 3 db paprika
– 3 db paradicsom
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 2-3 citrom frissen facsart leve
– pirospaprika
– feketebors
– só
Elkészítése
Főzzük meg a kuszkuszt a dobozon lévő használati utasítás szerint, majd hagyjuk kis ideig állni! Öntsük át nagyobb tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük össze! Majd adjuk hozzá a citromlevet, és ismét keverjük össze! Adjuk hozzá a fűszereket és a tengeri sót is!
Vágjuk kisebb darabokra, illetve karikákra a póréhagymát, a paradicsomot és a paprikát! A paradicsomot hagyjuk kicsit állni, hogy kieressze a levét! Végül a zöldségeket is keverjük hozzá a kuszkuszhoz! A salátát tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek!
Cuscus dolce (szicíliai szerzetesnővérek tradicionális receptje)
A főtt kuszkuszt édesítsük ízlés szerint mandula- és csokoládédarabokkal, valamint cukorral (ez utóbbit mézzel is kiválthatjuk)! A nővérek receptjét „továbbfejleszthetjük”, például adhatunk a kuszkuszhoz mazsolát, aszalt vagy friss gyümölcsdarabokat, pirított magvakat is.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:34 Vádat emeltek egy cégvezető ellen, aki 80 milliónyi áfát csalt el
- 6:30 Öngyilkos lett Virginia Giuffre, Jeffrey Epstein egyik legismertebb áldozata
- 22:10 Elhunyt Galkó Balázs
- 20:27 Letartóztatásba került az M7-es autópályán sétáló, majd a rendőrökre támadó férfi
- 18:25 Az adidas 12,7 százalékkal növelte negyedéves bevételét
- 16:21 Kína nemzetközi partnereket toboroz Mars-küldetéséhez
- 14:18 Megfeleződött a hollandiai pillangópopuláció három évtized alatt
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06