Gasztronómia tökösen
Őszi édesség fogyni vágyóknak
A sütőtökös süti alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó graham liszttel és vitamindús sütőtökkel készül, a hozzáadott gyömbérrel és fahéjjal pedig már a karácsony hangulatát idézi.
2014.11.01 22:30ma.hu
Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusának új receptjét ajánljuk diétázóknak és a reform ételek iránt érdeklődőknek egyaránt.
Sütőtökös süti
A sütőtök édeskés íze miatt a recept eleve kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, abból is az egészségesebb, diétázók, diabéteszes, vagy inzulin-rezisztenciás betegek étrendjében is használható xilitet – magyarázza Varga Dóra. A xilit előnye, hogy glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt szerepel a receptben a graham liszt is. A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát - gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - és a korpát - magas rost tartalom - is. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni.
Magas vitamin-, alacsony kalóriatartalom
A recept összesen 2338 kcal-t, és 335 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha 16 szeletre osztjuk el a süteményt, akkor 1 szeletben 146 kcal és 20 gramm szénhidrát található, így mértékkel, de fogyasztható diétás étrendben is. A sütőtök kalóriatartalma alacsony, kiváló antioxidáns, de nem csak magas béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A recept hozzávalói:
60 dkg sült sütőtök
8dkg vaj
18dkg Graham búzaliszt (dr.Grehem)
18dkg xilit
2 db tojás
0,5 dl tej
0,5 csomag sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára sütjük. Miután kihűlt, leszedjük a héját és villával összenyomkodjuk a belsejét. Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a tojásokat a xilittel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összedolgozzuk a masszát a Graham liszttel, sütőtök pürével, tejjel, sütőporral és fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt arany barnára sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:27 Elhunyt Ferenc pápa
- 6:40 Kínai áttörés a haditechnikában - újtípusú robbanószert teszteltek élesben
- 22:39 Húsvét - Ferenc pápa: nincs béke a fegyverkezés leállítása nélkül
- 20:37 Brit harci gépek követtek orosz katonai repülőgépeket a NATO keleti határainak közelében
- 18:35 Az Egyesült Államok több városában tüntetéseket tartottak a Trump-adminisztráció politikája ellen
- 16:34 Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás
- 14:32 Kigyulladt egy folyami hajó Kongóban, sokan életüket vesztették
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06