Akár mérgező is lehet?
3 megdöbbentő tény: most már biztos kihagyjuk a szénsavat...
Már egy ideje tudhatjuk, hogy nem előnyös a számunkra, sőt. Ám az alábbi három tény segíthet abban, hogy valóban minimálisra csökkentsük a szénsavas ital fogyasztását.
2012.01.25 18:55ma.huSzinte már az ellenségünknek tekinthetőek manapság a szénsavas italok - az évek során egyre inkább okolhatók lettek az elhízásért és a szívproblémák növekedéséért. Több elrettentő cikk is született már arról, miért érdemes elkerülnünk a szénsavas italok fogyasztását. De valószínűleg nem elég.
A nyilvánvaló hátrányokon túl a szénsavas italok rejtett fenyegetéseket is hordoznak.
1. Láthatatlan zsírt építenek a szerveink köré
Dán kutatók felfedezték, hogy a nem diétás szénsavas italok fogyasztása drámai mértékben emeli a veszélyes rejtett zsírok jelenlétét. Tanulmányukban arra kérték a résztvevőket, hogy igyanak 50 százalékos glükóz- és ugyanennyi fruktóztartalmú szénsavas italt, tejet, (amely a kalória tekintetében egy átlagos szénsavas italnak megfelelő), diétás kólát vagy vizet 6 hónapon át.

A kutatók szerint, míg a teljes zsírtömeg változatlan maradt, a valódi zsírnövekedés a szem számára láthatatlan volt. Aki a szokásos kólát fogyasztotta, annál 132-142 százalékos növekedés volt megfigyelhető a máj zsírját illetően, más szerveknél 30 százalékos emelkedést tapasztaltak. 11 százalékos növekedés volt megállapítható a koleszterinszintben is.
2. Egyesek mérgező égésgátlókat tartalmaznak
Néhány szénsavas ital toxikus égésgátló vegyi összetevőt tartalmaz, hogy elválassza a mesterséges ízesítőtől a többi folyadékot. A brómozott növényi olaj, amely BVO-ként van feltüntetve a szénsavas és sport italokon, akár brómméregzést is okozhat, bőrelváltozásokat és memóriavesztést, valamint idegrendszeri rendellenességeket.
3. Részt veszünk a bolygó egyik legnagyobb tudományos kísérletében?
Sok szénsavas italt - különösen Amerikában - magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítenek. Ez egy szívre káros mesterséges vegyület, melyet főként genetikailag módosított kukoricából nyernek. A technológiát csak az 1990-es években vezették be.
Hosszútávú egészségügyi hatásait nem ismerjük, mert biztonságosságukat illetően sosem készült alapos teszt. Egyes kutatók szerint a GE technológia károsítja emésztésünket, köthető az öregedéshez, sőt még a terméketlenséghez is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06