Hideg a tél

Százak fagytak halálra az elmúlt hónapokban

Szeptember óta csaknem 400-an fagytak halálra Magyarországon - figyelmeztet a Szociális Fórum és a Keresztényszociális Műhely. Van, aki az utcán, van aki a fűtetlen lakásban halt meg.

2011.02.24 07:44MR1- Kossuth

A civil szervezetek több pontban fogalmazták meg javaslataikat a kormánynak – mondja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum képviselője. Javasolják például, hogy kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására. Tiltsák meg, hogy kikapcsolják az energiaszolgáltatást azoknál, akik fizetésképtelenné váltak, és emiatt az életük kerülhet veszélybe.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a polgárőrség bevonásával működjön füstfigyelő szolgálat, hogy lehessen látni: hol nincs fűtés.

A nagy hidegben éjszaka is tartsanak nyitva az idősek nappali szociális intézményei, a hajléktalanoknak biztosítsanak fűtött helyiségeket és lakókonténereket, a rászorulókat pedig szükség esetén akár kényszerrel is kísérjék biztonságos helyre. A civilek azt kérdezik a kormánytól: mit tesz azért, hogy a tél hátralévő részében ne fagyjon meg több ember.


A Szociális Fórum nem először hívja fel a figyelmet a hideg áldozataira. Simó Endre azt mondja: eddig csak közvetett választ kaptak az illetékes tárcától, amely szerint lényegében minden rendben van.

Ezt azonban nem tudják elfogadni. Az MR1-Krónika korábbi megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy reagált: a rászorulók a jogszabályok alapján most is elláthatóak.

A kihűlés okozta tragikus halálesetek csak a lakosság segítségével előzhetők meg. A közüzemi tartozások kezelésére több program is létezik, a hajléktalan ellátás pedig, ha nem is tökéletes, de jól szervezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.