Nem veszik komolyan a fenyegető katasztrófát

Mesterházy: rossz kompromisszumokkal zárult a klímacsúcs

Rossz kompromisszumokkal fejeződtek be a klímatárgyalások Koppenhágában, és úgy tűnik, sok ország továbbra sem veszi komolyan a fenyegető környezeti katasztrófát - írta közleményében Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap.

2009.12.20 14:10MTI

"Hiszem, hogy a klímaváltozás elleni harcban csak a kiütéses győzelem elfogadható!" - fogalmazott a politikus, aki szerint Magyarország ezen a terén példát tud és fog mutatni más országoknak.

A magyar és az európai uniós delegáció ambiciózus és eltökélt állásponttal ment Koppenhágába, a Bajnai-kormány pedig már konkrét tettekkel – például a megújuló energiaforrásokon alapuló fűtés áfájának csökkentésével - bizonyította, hogy kész határozott lépéseket tenni a környezet védelméért - írta az MSZP kormányfőjelöltje.

A koppenhágai klímakonferencián azonban néhány tárgyalópartnernek a saját egyéni érdekei felülírták egy globális közösség érdekeit - tette hozzá.

A tévhitek ellenére Magyarországot igenis kiemelten fogja érinteni a klímaváltozás, mely akár az Alföld elsivatagosodását is okozhatja - fogalmazott Mesterházy Attila, aki szerint ezért van az MSZP zászlójára tűzve a környezetvédelem ügye.

Mint írta, ezért hiszi, hogy a környezetvédelemnek a nemzeti minimum részévé kell válnia. Hozzátette: ebben a harcban kitörési pontot jelent, hogy Magyarország geotermikus energia szempontjából nagyhatalom.

A geotermikus kutatófúrások állami támogatása a következő MSZP-kormány egyik kiemelt feladata lesz - írta. A következő MSZP-kormány a megújuló energiaforrásokra alapozó beruházások révén több ezer - ahogy a politikus fogalmazott - "zöldgalléros munkahelyet" teremt, így a zöld beruházások a vidékfejlesztés egyik központi elemévé válhatnak.

Ezeknek a munkahelyeknek a növelése az egyik legfontosabb elem a fenntartható fejlődésért, a teljes foglalkoztatottságért és a munka becsületének visszaállításáért folytatott harcban - írta Mesterházy Attila. Úgy fogalmazott: "Zöld jövőben, zöld ideológiákban és zöld iparban kell gondolkodnunk, hogy életünk élhetőbb legyen".

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.