"Tetszett volna a koalícióban maradni"

SZDSZ vs. MSZP: Egymás torkának ugranak a főváros vezetői

A szocialista frakció kivonulása miatt kétségessé vált a Fővárosi Közgyűlés határozatképességének biztosítása, a Budapest működését biztosító határozatok elfogadása - mondta Demszky Gábor főpolgármester újságíróknak.

2009.12.17 09:44MTI/ma.hu

A városvezető azt kérte a szocialista frakció tagjaitól, hogy képviselői esküjüknek megfelelően vegyenek részt a közgyűlés ülésén, vegyenek részt a vitában, szavazzanak lelkiismeretük szerint. Mint mondta, a közgyűlés napirendjén olyan fontos napirendek szerepelnek mint az oktatási, szociális és kulturális intézmények támogatása, a lakásrezsi-támogatás, valamint a fővárosi roma kulturális központ ügye. Hozzátette: ezek mellett olyan fontos kérdésben is dönteniük kellene a képviselőknek, mint a Heim Pál kórház, a Szent Imre kórház és az Uzsoki utcai kórház fejlesztése, amely - ha nem születik csütörtökön döntés - nem biztos, hogy megvalósul.

Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy ez az idei utolsó ülése a közgyűlésnek, és ha a szocialisták megszavazzák ezeket az egyébként általuk is támogatott ügyeket, akkor a rászorultak támogatáshoz jutnak, a beruházások megfelelő rendben el tudnak indulni, az intézmények megkapják a kiegészítő támogatást. Mint mondta, a szocialista frakció minden tagját kéri, hogy vegyen részt az ülésen és mondjon véleményt az előterjesztésekről, szavazzon, ne bojkottálja az ülést. "A sértődési politika nem helyénvaló ezekben az ügyekben és méltatlan a szocialista párthoz, meggyőződésem szerint" - fogalmazott.

A főpolgármester arra a kérdésre, hogy el tudják-e kezdeni a munkát, igennel válaszolt. A közgyűlés kezdetén azonban kiderült, hogy a szocialisták távol maradása és a hiányzók miatt a határozatképességhez szükséges 34 helyett mindössze 29 képviselő jelent meg az ülésteremben. A főpolgármester ekkor egyeztetésre hívta a frakcióvezetőket, majd bejelentette, hogy a közgyűlést délutánra ismét összehívja.

Demszky Gábor csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt az MTI kérdésére Steiner Pálra és az általa vezetett szocialista frakcióra utalva úgy fogalmazott: "tetszett volna koalícióban maradni". Az SZDSZ-es városvezető emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyi modellel kapcsolatban még az MSZP képviselői között sem volt egyetértés: hárman nem szavazták meg Horváth Csaba (MSZP) előterjesztését. Demszky Gábor szerint ez azt jelzi, hogy még köztük is vita van abban, szabad-e mintegy 600 millió forintot biztosítani egy olyan egészségügyi zrt.-re, amely a tevékenységét csak 2010 decemberében kezdené el.

"Ha valaki már nem tagja a koalíciónak, akkor reformjellegű intézkedésre pénzt ne kérjen, mert politikailag már nem tud érte felelősséget vállalni. Nem kellett volna kilépni" - fogalmazott a főpolgármester. Steiner Pál szerda este a szocialisták kivonulást egyebek mellett javaslataik "teljes semmibe vételével", valamint a budapesti egészségügyi modellel kapcsolatos előterjesztésük leszavazásával indokolta, és azt mondta: akkor térnek vissza, ha Demszky Gábortól elfogadható ajánlatot kapnak.

A főpolgármester erre az MTI-nek úgy reagált: ez nem lehet piaci alku tárgya. Mint fogalmazott, a politikában nem lehet megsértődni, a kivonulás ezért nem indokolható. Elmondta, kilencven előterjesztést akar tárgyalni a közgyűlés, ami a város működőképességéhez kellene, ezért nem tartja felelős politikai viselkedésnek a szocialisták döntését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.