"A szlovákok felmosták Bajnaival a padlót"

Szlovák nyelvtörvény módosítása- A Fidesz szerint ez magyarellenesség!

A miniszterelnök a szécsényi megállapodás megszegésének értékeli a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveinek pozsonyi elfogadását. A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá a módosított államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó javaslatot.

2009.12.16 18:43MTI

Bajnai Gordon kormányfő a szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón elfogadott szécsényi megállapodás megszegésének értékeli, hogy a pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveit - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Az elfogadott irányelvek nemcsak a szécsényi megállapodással mennek szembe, hanem az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket Robert Fico szlovák kormányfő Szécsényben teljes mértékben elfogadott - mutatott rá.

A magyar kormány határozottan azt kéri, hogy Szlovákia függessze fel a büntetések alkalmazását a folytatódó tárgyalások időtartamára, mert azok erkölcsi és társadalmi kárt okoznak, tovább növelik a kisebbségi közösségek félelmét, és fokozzák a feszültséget a kisebbség, illetve a többségi társadalom, valamint a két ország között. "Ha a büntetéseket mégsem függeszti fel Szlovákia, a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a szlovákiai magyarság számára, hogy jogi harcukat megvívhassák. Emlékeztetett arra: a magyar fél további konzultációkat tartott volna szükségesnek az irányelvek elfogadása előtt. A döntés ráadásul úgy született meg, hogy arról a szlovák kormány érdemben nem tárgyalt a szlovákiai magyarok képviselőivel.

A magyar fél továbbra is szükségesnek látja a tárgyalások folytatását. Véleménye szerint célszerű lett volna a végrehajtási rendelet elfogadásával megvárni a Velencei Bizottság véleményét, amelyet maga a szlovák kormány kért fel a törvény véleményezésére. A kormányszóvivő szerint a magyar diplomácia az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, az Európai Parlament és más nemzetközi fórumok igénybevételével tovább fokozza a nyomást a magyar, illetve más kisebbségi közösségek védelméért. A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a módosított államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó javaslatot.

A dokumentum célja, hogy egységesítse a jogszabály értelmezését. A kulturális minisztérium, illetve más illetékes szervek a jövőben ennek alapján fogják felügyelni a nyelvtörvény betartását. Ez az utasításcsomag lesz a mérvadó a jogszabály megsértésért kiszabható pénzbüntetés meghatározásánál is.

A végrehajtási utasítások kidolgozására azért volt szükség, mert a szeptember elsején életbe lépett törvény egyes cikkelyeit többféleképpen értelmezték és magyarázták. A jogszabály megsértésért kiszabható büntetéseket ezért a szlovák kulturális tárca január elsejéig felfüggesztette. A végrehajtási utasításokat tartalmazó dokumentum, rögzíti, hogyan kell értelmezni a törvény egyes sokat vitatott fogalmait, mint például a hivatalos és a nyilvános érintkezés, a hivatalos nyelv, a földrajzi megnevezés vagy az egészségügyi és szociális intézmények nyelvhasználata.

A dokumentum szerint az államnyelv, a kisebbségi nyelv, illetve az idegen nyelv használatát a rendszeresen megjelenő sajtótermékekben és az időszaki kisebbségi, valamint idegen nyelvű kiadványokban nem ellenőrzik államilag. Az államnyelven megjelenő időszaki publikációkat viszont a kulturális tárca felügyeli. Az egészségügyi intézményekben a nyelvhasználatot nem fogják ellenőrizni. A Magyar Koalíció Pártja szerint a végrehajtási utasítások elfogadása körüli vita bebizonyította, hogy "a törvény rossz, nem demokratikus, valóban nem világos megfogalmazásokat tartalmaz, és alkalmazása önkényes lehet."

A párt fontosnak tartja, hogy az EBESZ kísérje továbbra is figyelemmel a jogszabály alkalmazását, és érdeklődéssel várja, hogy milyen véleményre jut az Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely Pozsony kérésére foglalkozik a törvénnyel. A szlovák kulturális miniszter szerint sem Európában, sem a világban nem hullt termékeny talajra a magyarok államnyelvtörvény ellenes kampánya, mert azt a nemzetközi szervezetek nem támogatták.

Marek Madaric úgy fogalmazott: "én támaszkodni tudok az EBESZ kisebbségi főbiztosának véleményére, aki nagyon világosan kijelentette, hogy a törvény összhangban van a nemzetközi követelményekkel. Ugyanúgy tudok támaszkodni a végrehajtási utasításokkal kapcsolatos álláspontjára is" - tette hozzá. Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, aki mind a két féllel tárgyalásokat folytatott a módosított államnyelvtörvényről, szeptemberi pozsonyi látogatásakor azt mondta: a szlovák nyelvtörvény összhangban van az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó. Ugyanakkor - egyebek között - azt javasolta a szlovák kormánynak, hogy az államnyelvtörvény mellett erősítse meg a kisebbségi nyelvek használatát szabályozó jogszabályokat is, hogy a kettő között helyrebillenjen az egyensúly.

A Fidesz szerint Szlovákia ismét bebizonyította, hogy kormányzati rangra emelte a magyarellenességet - közölte Balla Mihály országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta: a Fidesz számára semmilyen más megoldás nem fogadható el, csakis a felvidéki magyarság emberi és nyelvi jogait sértő, súlyosan diszkriminatív nyelvtörvény visszavonása.

A politikus szerint bebizonyosodott, hogy a szeptemberi szécsényi találkozón Bajnai Gordon miniszterelnök nagyon nagy hibát követett el a megállapodás aláírásával. A megállapodással Magyarország ugyanis saját maga mondott le a nemzetközi nyomásgyakorlásról, hiszen minden nemzetközi fórumon úgy értékelték, hogy a probléma megoldódott, mert "megállapodtunk" - írta; rámutatva, hogy a szlovák fél azonban semmilyen garanciát nem adott."Most bebizonyosodott, hogy a szlovákok felmosták Bajnaival a padlót" - összegezte véleményét Balla Mihály.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.