Melyik párt a legkorruptabb?

A választók 30%-a szerint az egész politika korrupt

A magyar politikai közbeszéd egyik vesszőparipája a pártok és a korrupció összefonódása. A "korrupt politika" azonban leegyszerűsítő állítás, a választók több mint harmada (36 százalék) nem a teljes politikai osztályt hibáztatja, hanem egy-egy oldalhoz köti a korrupciót.

2009.11.08 14:01Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet 2009. október 19. és 21. között arra a kérdésre kereste a választ ezerfős, reprezentatív országos kutatásában, hogy melyik pártot tartják a legkorruptabbnak a választók.

A válaszadók a nyitott kérdés alapján leginkább az MSZP-t nevezték meg korrupt pártként (23 százalékuk), de meglehetősen sokaknak jutott eszébe az SZDSZ (7 százalék) is. Az ellenzéki Fideszt csak a megkérdezettek 6 százaléka nevezte meg legkorruptabb pártként. A többi párt (például a Jobbik és a KDNP) nem jutott egyetlen válaszadónak sem eszébe mint a legkorruptabb szervezet. Azzal a nyilvánosságban elterjedt véleménnyel, hogy mindegyik párt korrupt a válaszadóknak kevesebb, mint a harmada (30 százalék) azonosult. Minden harmadik megkérdezett (34 százalék) bizonytalan volt vagy nem akart a kérdésre válaszolni.


Korcsoportok szerint az látható, hogy a 18-29 évesek között vannak arányaiban a legkevesebben, akik mindegyik pártot ugyanolyan korruptnak tartják, azaz bennük relatíve a legkevésbé erős a szkepticizmus a pártokkal kapcsolatban. Ugyanakkor körükben a legmagasabb azok aránya, akik nem vállalják, hogy értékeljék a pártok és a korrupció kapcsolatát. Legnagyobb arányban a 45-59 évesek tartják a legkorruptabb pártnak az MSZP-t. A Fidesz és az SZDSZ megítélésében nincs jelentős különbség életkor szerint.

Az SZDSZ számára rossz hír lehet, hogy éppen a budapestiek között vannak legtöbben arányaiban, akik a liberális pártot tartják a legkorruptabbnak. A megyeszékhelynél kisebb városokban élők a legkiábrándultabbak: 35 százalékuk szerint minden párt korrupt, nincs különbség köztük. A Jobbik szimpatizánsainak okozott legkevésbé gondot az, hogy a pártok és a korrupció viszonyáról véleményt formáljanak, ők és a bizonytalanok gondolják egyúttal legnagyobb arányban azt, hogy minden párt korrupt, ami a Jobbik egyik legfőbb kampányüzenete.

Ezzel ellentétbe állíthatók a Fidesz szimpatizánsai, aki nem fogadják el a pártok közt egyenlőségjelet tevő retorikát. Érdekes módon az MSZP szimpatizánsok nem a Fideszt tartják legnagyobb arányban a legkorruptabbnak, sokan közülük nem tudnak válaszolni a kérdésre, vagy a teljes politikai elitet felelősnek tartják. A bizonytalanok közül alig valamivel többen állítják, hogy az MSZP a legkorruptabb, mint ahányan a Fideszt jelölik, ez némiképp megmagyarázza, hogy a jelenlegi pártrendszerben miért nem tették le egyelőre a voksukat egyik oldal mellett sem.

Minta és módszer

Az adatfelvétel 2009. október 19. és 21. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán.
Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés.
Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.