Pénzügyi vita a Városházán

Fővárosi Közgyűlés: problémás a Csepeli szennyvíztisztító

Katona Kálmán (MDF) és Németh Szilárd (Fidesz) javaslatát elvetve nem hozott létre ötpárti eseti bizottságot csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés a csepeli központi szennyvíztisztító építésével összefüggésben észlelt problémák mélyreható vizsgálatára.

2009.03.26 19:20MTI

A közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége elfogadta a pénzügyi ellenőrző bizottság ez ügyben benyújtott jelentését. Ebből egyebek közt kiderült, hogy a szennyvíztisztító telep építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás súlyos szabálytalansága miatt az EU 40 millió eurót, 12 milliárd forintot vont el az általa 278 millió euróval támogatott projekttől. 

A bizottság elé került szakértői anyagok szerint ennek egyik oka az európai uniós és a hazai jogszabályok közti értelmezési különbségekre vezethető vissza. 

Az ellenzékiek úgy vélték, hogy az lenne a megnyugtató megoldás, ha az ez ügyben felmerült kérdésekre a főpolgármesteri hivatal revizorai által készített vizsgálati jelentés alapján és nem a városvezetés által eléjük tárt iratokból kaphatnának választ. 

A koalíciós többség egyetértett a városvezetés interpretációjával, amely egyébként több problémára is rámutatott. Az ellenzék felelősök megnevezését szorgalmazó javaslata azért bukott el, mivel Fónagy János (Fidesz) nem vett részt a szavazásban. Részvétele esetén szavazategyenlőség miatt nem született volna döntés. 

Az ellenzékiek és a szabad demokraták, valamint Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szavazatával, a szocialisták tartózkodása mellett, a közgyűlés hatályon kívül helyezte a Bogdáni úti buszpályaudvar területét érintő kártalanítási ügyben hozott korábbi határozatait. György István (Fidesz), akinek a határozati javaslatát elfogadták, úgy vélte, hogy ebben a 2,6 milliárd forint értékű peres ügyben az a célravezető, ha a bíróság mondja ki a döntő szót. Szerinte azért is vissza kell vonni a korábbi közgyűlési döntéseket, mivel a fővárosnak a bírósághoz benyújtott "alperesi védekezése szöges ellentétben van a közgyűlési határozatokkal". Bőhm András (SZDSZ) kompromisszumos javaslatára a közgyűlés a fideszes politikus előterjesztésében foglaltakat nem, csak az anyag határozati javaslatát fogadta el. Az MSZP kisebbségben maradt azzal az álláspontjával, hogy tovább egyeztessenek ez ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.