USA

Menczer Tamás: Joe Biden és az emberei megmondják, hogy ki viselkedik rendesen és ki nem

Az Amerikai Zsidó Bizottság jelentése alapján az összes zsidó származású válaszadó 74 százaléka szerint ez így van, és 56 százalék szerint az elmúlt öt évben a helyzet egyre súlyosabbá vált.

2024.06.29 19:06MTI

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és az emberei úgy gondolják, hogy ők a világ ítélői, majd ők megmondják, hogy ki viselkedik rendesen és ki nem - írta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója.

Menczer Tamás megítélése szerint "most az amerikai külügyminiszter gondolta úgy, majd ő eldönti, hogy a világban ki antiszemita és ki nem az", arra utalva, hogy Antony Blinken közölte, Magyarországon a "tisztségviselők antiszemita retorikát használnak".

Erre reagálva a kommunikációs igazgató kiemelte: az izraeli külügyminiszter legutóbb tíz napja mondta azt, hogy példamutató Magyarország fellépése az antiszemitizmus ellen.

"Azt kívánom, hogy bárcsak Nyugat-Európában és a világ többi részén is látnák azt a harcot, amelyet ez az ország vív az antiszemitizmussal szemben" - idézte az izraeli külügyminiszter szavait, amelyeket Antony Blinken figyelmébe ajánlott.

Menczer Tamás szerint Antony Blinkennek "talán érdemes lenne egy pillantást vetnie" azokra az adatokra is, amelyek szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb probléma az antiszemitizmus. Ismertette, hogy az Amerikai Zsidó Bizottság jelentése alapján az összes zsidó származású válaszadó 74 százaléka szerint ez így van, és 56 százalék szerint az elmúlt öt évben a helyzet egyre súlyosabbá vált.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a zsidó lakosság a teljes amerikai népességnek mindössze két százalékát teszi ki, de a gyűlöletbűncselekmények 55 százaléka mégis ellenük irányul. A 2023. október 7-i, Izrael elleni terrortámadást követően pedig több mint 300 százalékkal nőtt a zsidókkal szembeni erőszak az Egyesült Államokban.

Minden ötödik zsidó származású amerikai arról számolt be, hogy az elmúlt öt évben antiszemitizmus célpontjává váltak a lakóhelyükön működő helyi vállalkozások - ismertette.

A legsúlyosabb a helyzet a felsőoktatásban tapasztalható: a progresszív liberális amerikai egyetemek kampuszain az októberi terrortámadás után "antiszemita megnyilvánulások hulláma söpört végig" - hangsúlyozta a politikus. Tavaly tízből négy zsidó hallgató tapasztalt antiszemita cselekményt a kampuszokon, és minden ötödik diákot kizártak valamilyen egyetemi csoportból vagy rendezvényről csak azért, mert zsidó - közölte. Hozzátette, hogy olyan egyetemek érintettek, mint a Georgetown, a Harvard, a Columbia vagy éppen az American University.

Facebook-posztjában arról is írt Menczer Tamás, hogy tavaly decemberben a washingtoni képviselőházban a Harvard, a MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Pennsylvania Egyetem elnökei kitértek az érdemi válaszadás elől az egyetemi antiszemitizmus témakörében. A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint a "botrányos meghallgatáson" a Pennsylvania Egyetem elnöke arra a kérdésre, hogy "amennyiben az intézmény egyik hallgatója zsidókkal szembeni népirtásra buzdít, az sérti-e az egyetem magatartási kódexét?" azt válaszolta, hogy "Ez egy kontextusfüggő döntés".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.