Az év közepén lesz euró céldátum

Nem várt esés: az eurót 306 forinton jegyezték nyitás után 1 órával

A Moody's Magyarországot leminősítő döntésének nincs reális alapja - mondta egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter, aki szerint az év közepén lehet kijelölni az euró bevezetés céldátumát.

2009.03.02 10:10MTI

A közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában Veres János kifejtette: az elmúlt két hétben bejelentett program, amelyet szakértőkkel, társadalmi partnerekkel egyeztet még a kormány, olyan makrogazdasági keretet teremthet, ami belátható időn belül az eurózónába vezeti Magyarországot. 

Az euró bevezetés céldátumát az év közepén, szeptember végén lehet kijelölni - rögzítette a pénzügyminiszter. Az euró előszobájába, az ERM-2-be való belépéskor rögzített árfolyam, amelytől plusz-mínusz 15 százalékkal lenghet ki a forint, nem feltétlenül azonos azzal az árfolyammal, amely később az euró bevezetéskor lesz meghatározva - mondta a pénzügyminiszter. 

Az átmeneti időszak éppen arra szolgál, hogy kialakuljon az a piaci árfolyam, amelyen aztán csatlakozik az ország az euró övezethez - tette hozzá. Mindehhez persze az kell, hogy a kormány programjához meg lehessen szerezni a parlamenti többséget - magyarázta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a program biztosíthatja hosszabb távon is az államháztartás alacsony hiányát és a célon belül tartott inflációt. A Reformszövetség által összeállított, radikálisabb adó és járulékcsökkentéssel összekapcsolt kiadáscsökkentési program kérdése, hogy lehet-e hozzá parlamenti és társadalmi támogatást szerezni - vetette fel Veres János, aki pénzügyminiszterként a gazdaság és a társadalom területén a legmélyrehatóbb strukturális, szerkezeti reform híve.

Uniós segélycsomag elmaradása miatt esik a forint

Az uniós segélycsomag elmaradása visszavetette a térségbeli devizák árfolyamát, a forint is gyengült hétfőn reggel. Az eurót 306,00/25 forinton jegyezték hétfőn reggel kilenc órakor a bankközi kereskedelemben, 1,82 százalékkal gyengébb forint árfolyamon a péntek délutáni 301,00/20 forintnál. 

Az európai nyitás előtt az árfolyam 298 forint környékén ingadozott a nemzetközi kereskedelemben. A lengyel zloty két és fél, a cseh korona fél százalékos veszteséggel nyitott. A dollárt 242,90/243,20 forinton jegyezték, a péntek délutáni 238,00/30 forint után. Az euró/dollár 1,2590-nél állt reggel, péntekre az EKB 1,2644 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát. A piacon a térségbeli devizák árfolyamának javulására számítottak abban az esetben, ha az EU vasárnapi brüsszeli csúcsértekezlete rábólint a közép-európai országoknak nyújtandó segélycsomagra. A közel 190 milliárd eurós támogatás magyar javaslatát azonban az EU vezetői elvetették, részben azért, mert az érintett országok egyes kormányai sem értettek vele egyet. 

Az árfolyamok további alakulásához több lengyel makrogazdasági adat, közöttük a GDP negyedik negyedévi alakulása, valamint a január-februári cseh költségvetési adatok nyilvánosságra kerülése szolgál majd útmutatásként. A forint esetében a leglényegesebb támpont az MNB 6 hónapos euró-forint swap tenderének eredménye lesz. A svájci frank jegyzése 207,36 forint hétfőn reggel a nemzetközi kereskedelemben. Pénteken 199,92 forint volt a zárás, az MNB pedig 199,60 forintban állapította meg a hivatalos árfolyamát. A japán jent (100 jen) 249,84 forinton jegyzik, a pénteki zárás 238,70 forint volt, az MNB hivatalos jegyzése pedig 240,64 forint. A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási (o/n) kamat változatlanul a jegybanki alapkamat alatt, 9,00/20 százalék körül alakul. Pénteken mintegy 20 bázisponttal csökkentek a hozamok az állampapírok másodpiacán: a 3 éves lejárat hozama 13,10 százaléknál, az 5 évesé 12,30 százaléknál, a 10 évesé 11,10 százaléknál állt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.