Bizakodás az EU-csúcson a gazdasági kilátásokról

Gyurcsány: Egységes a piac, egységes elveket kell alkalmazni a támogatáskor

Elfogadták az EU-csúcson, hogy csak olyan állami segítséget lehet adni bármely szektor bármely szereplőjének, ami nem zárja ki a más EU-tagországokban levő leányvállalatokat a támogatásból - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az EU tagországainak vezetői derűlátásukat fejezték ki a a közép- és hosszú távú gazdasági kilátásokat illetően.

2009.03.01 19:45MTI

Elfogadták az EU-csúcson azt, hogy csak olyan állami segítséget lehet adni bármely szektor bármely szereplőjének, ami nem zárja ki a más EU-tagországokban levő leányvállalatokat a támogatásból - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap újságírókkal Brüsszelben.

Mint mondta, a csúcstalálkozó zárónyilatkozata egyértelműen megfogalmazza ezt az elvet. Szerinte így az értekezleten sikerült "elkerülni azt a veszélyt, hogy a nemzeti érdekképviseletből nemzeti vagy regionális önzés legyen".

Közép-Európa számára a támogatás egységességének elve különösen fontos a bankszektorban, amelynek a támogatása valójában nem a bankok, hanem a vállalkozások és a családok támogatását jelenti, tette hozzá.

- Egységes a piac, egységes elveket kell alkalmazni a támogatáskor -
hangsúlyozta a kormányfő.

Megjegyezte, hogy ez automatikusan következik a közös piac elvéből, nincs tehát szükség új elvek megfogalmazására, csupán gondoskodni kell arról, hogy ez az elv a banktámogatásokban is érvényesüljön. Ebben, amint mondta, "nincs pardon".

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a támogatás egységességének az elvét már keddi brüsszeli látogatásakor is felvetette José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, aki most az általa vezetett testület számára is javasolja ezen elv szem előtt tartását.

Az euró bevezetésének meggyorsítási lehetőségét illetően a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: Nicolas Sarkozy francia államfő szerint sem lehet csak a régi szabályokat alkalmazni az új, válságos helyzetben.

A magyar miniszterelnök szerint Franciaország "egyértelmű és világos, megértésről tanúskodó magatartást" tanúsított az erről folytatott vitában.

- Ha már egyszer két ország kivételével kötelezettségünk van belépni az eurózónába, akkor ez a helyzet arra ösztökélje az Európai Uniót is, meg minket is, hogy gyorsítsuk fel ezt a folyamatot - mondta Gyurcsány.

Keddi brüsszeli látogatásán a magyar kormányfő arról beszélt, hogy az euróbevezetés érdemi kritériumainak fellazítását nem akarja, de szerinte azt újra lehetne gondolni, szükséges-e két éven át az eurózóna előszobájában, vagyis az európai átáltási mechanizmusban (ERM-2) várakoztatni az eurót bevezetni akaró országot.

- Magam sem gondolom, hogy egy kaptafára lehet valamennyi országban válaszolni a kihívásokra - reagált Gyurcsány Ferenc az MTI-nek arra, hogy

Angela Merkel
német kancellár az egyes közép- és kelet-európai országok helyzetének nagyon eltérő voltára hivatkozva utasította el a térség számára a magyar fél által felvetett, 180 milliárd eurós támogatási keretterv szükségességét.

- Azt gondoljuk, koordinált erőfeszítés kell annak érdekében, hogy a régió országai a saját nehézségeik figyelembe vételével, nekik speciálisan szóló támogatást élvezhessenek - mondta Gyurcsány.

Utalt a pénteken közzétett 24 és fél milliárd eurós programra, amelyet a Világbank, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közösen állított össze kifejezetten Közép-Európa számára, részben korábbi terveket egységbe gyúrva.

Mint mondta, ez éppenséggel azt támasztja alá, hogy a térségnek igenis szüksége van célzott támogatásra.

Gyurcsány szerint a támogatások megszervezése több rétegű feladat, a különböző segítségfajták egész Európára, egyes régiókra, illetve egyes országokra vonatkoztathatók.

Angela Merkel német kancellár vasárnap szintén megfontolásra érdemesnek minősítette az ERM-2-be való belépés meggyorsítását, elutasítva egyúttal az eurócsatlakozási feltételek módosítását.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke úgy nyilatkozott, nem tartja kivitelezhetőnek, hogy "egyik napról a másikra" megváltoztassák az euróövezeti csatlakozás feltételeit.

A kelet-európai - uniós és szomszéd - országok pénzügyi nehézségeinek összehangolt áthidalására eddig több kezdeményezés hangzott el EU-tagállamok részéről. Gyurcsány Ferenc Brüsszelben most ismertette azt a javaslatot, amely az eddig elhangzott valamennyi kezdeményezésből próbál átfogó programot alkotni.

Merkel ugyanakkor az egyes közép- és kelet-európai országok helyzetének nagyon eltérő voltára hivatkozva elutasította a 180 milliárd eurós támogatási keretterv szükségességét. Ugyancsak eseti alapon helyez kilátásba segítséget a találkozóról kiadott nyilatkozat.

A közös nyilatkozatban felszólították a kormányfők a tagállamok pénzügyminisztereit, hogy a brüsszeli bizottsággal együtt kísérjék fokozott figyelemmel a kelet- és közép-európai térség helyzetét, és az átmeneti egyensúlyzavarokkal küzdő országok számára vázoljanak fel támogatási lehetőségeket a rendelkezésre álló eszközök alapján.

Külön téma volt a megbeszélésen a protekcionizmus is. Topolánek erről elmondta, hogy nem azonosítottak konkrét problémát, de azt megállapították, hogy "a protekcionizmus nem válasz a jelenlegi válságra".

A vezetők elvi egyetértésüket nyilvánították ki azokkal az iránymutatásokkal, amelyeket az Európai Bizottság dolgozott ki az elértéktelenedett bankeszközök kezelésére, és első reakcióként egyetértettek a nemzetközi pénzügyi felügyeleti rendszerre tett szakértői megállapításokkal is.

Megerősítették, hogy az uniónak továbbra is kiemelt szerepet kell játszania a világgazdaság ösztönzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.