Aki kérdez: Szíjjártó, Balsai, Ágh, Koszorús

90 kérdés, azonos címmel, Kiss Péter a címzett

A Fidesz hétfőn közel 100 kérdést nyújtott be tárcavezetőkhöz, amellyel folytatta elkezdett gyakorlatát. Mind a 90 kérdésnek ugyanaz a címe: "Milyen haszna volt a tanácsadási szerződésnek?"- válaszolni kell rájuk, legkésőbb 15 napon belül.

2009.01.13 10:49MTI

A kérdések nagy részét, kilencvenet a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péterhez intézték az ellenzéki képviselők. Mind a 90 kérdésnek ugyanaz a címe: "Milyen haszna volt a tanácsadási szerződésnek?", tartalmuk egyelőre nem hozzáférhető az Országgyűlés rendszerében.

A benyújtók is ugyanazok: mind a kilencven esetben a fideszes Balsai István, Koszorús László, Ágh Péter és Szijjártó Péter jegyzik a kérdéseket. A Fidesz és a KDNP tavaly év végén 1353 kérdését intézett a minisztériumok vezetőihez. Idén eddig 133 alkalommal kérdeztek a tárcavezetőktől. Korábban Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: "Nincs szó Fidesz-akcióról, a kérdéseket az egyes parlamenti képviselők nyújtották be".

A több mint 1300 írásbeli kérdés kétszer annyi, mint amennyit a Fidesz az egész tavalyi évben beadott. A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap. Az Országgyűlés ellenőrzi, hogy a miniszterek betartják-e ezt a határidőt, ha nem, a házelnök figyelmeztető levelet küld a tárcavezetőnek. Az elmúlt esztendőkben nem volt példa ilyen év végi kérdésdömpingre. 2007-ben az ellenzéki pártok ugyanebben az időszakban - december végén és január elején - 36 írásbeli kérdést nyújtottak be a miniszterekhez, illetve a kormányfőhöz.

A szocialista-liberális koalíció 2002 óta tartó, második kormányzása idején eddig a legtöbb kérdést, nagyjából 300-at, 2004-ben intézték az ellenzéki pártok a tárcavezetőkhöz, illetve a miniszterelnökhöz az év végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.