Öt területet érintő törvényjavaslat

Pettkó András: Tudunk jobbat a civileknek is

Az MDFlengedhetetlennek tartja, hogy a mindenkori kormányzat társadalmi szerepüknek megfelelően kezelje a civil szervezeteket, így valóságos lehetőséget kapjanak a jogalkotási folyamatban, pártpolitikától függetlenül juthassanak kiszámítható támogatáshoz, és növekedjen önkénteseik munkájának presztízse."

2008.11.13 15:56ma.hu

Ezekről az ország számos társadalmi szervezetével történt egyeztetés után terjesztett elő országgyűlési határozati javaslatot Pettkó András, a párt civil munkacsoportjának vezetője.

Eszerint a kormánynak 60 napja van arra, hogy a civil szervezetek érdekében öt területet érintő törvényjavaslatot terjesszen az Országgyűlés elé.

A Normális Magyarország Programunk deklarálta, hogy ezen parlamenti ciklus egyik legfontosabb feladata az autonóm civil társadalom megerősítése. Ennek érdekében a párt - összhangban eddigi politikájával és eszmeiségével - elkötelezett híve annak, hogy a politika a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítsa a politikán kívüli szervezetek érdekeinek érvényre jutását. Kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködést ajánlott ezért mindazon civil szervezeteknek, melyek ebben partnerséget vállalnak. - mondja Pettkó András -  Olyan partnerséget, ahol nem a civil szervezetek viszik az MDF zászlaját, hanem az MDF viszi a civil szervezetekét.

A Magyar Demokrata Fórum közvetlenül és a lehető legszélesebb módon be kívánja vonni a társadalmi szervezeteket a döntések előkészítésébe és a döntéshozatal folyamatába. Azt gondoljuk, hogy csakis velük együtt szabad róluk dönteni.

Fontosnak tartjuk, hogy a civil szektor anyagi támogatását tekintve is megőrizhesse civilségét, ezért mindinkább távolodjon és függetlenedjen a pártpolitikától. Átmeneti likviditási problémáik megoldására egy civil bank felállítását javasoljuk. Ugyanakkor nem odázható tovább az állam pályázati határidők megsértése miatti társadalmi szervezetekkel szembeni helytállási, kártérítési felelősségének kidolgozása sem.


Társadalmi önszerveződés csak elszánt önkéntesekkel lehetséges, ezért el kell érni, hogy az önkéntes munka követendő példa és érték legyen. Tárgyalássorozatot kezdeményeztünk a civil szervezetek képviselőivel, hogy velük egyeztetve dolgozzuk ki a jogalkotási rendszerbe való bevonásuk, a pártpolitikától független, kiszámítható támogatási rendszerük és az önkéntes munka ázsiójának növeléséhez szükséges lépéseket.

Ezek eredményeit tartalmazza az az országgyűlési határozati javaslat, melyet a párt ma terjesztett az országgyűlés elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.