A minszterelnök korábban lemondásról is beszélt

Gyurcsány vezetésével aligha képzelhető el egy harmadik MSZP -SZDSZ-koalíció az ÚMSZ szerint

Ha Gyurcsány Ferenc mögött egységesen kitartanak a szocialisták, aligha képzelhető el egy harmadik MSZP-SZDSZ-koalíciós kabinet - írta csütörtöki számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ)

2008.09.04 10:59MTI

A bukaresti napilapban Szűcs László megállapítja, hogy a Fodor Gábor vezette liberálisok már csak egy olyan kormányba térnének vissza, amelyiknek az élén nem a mai miniszterelnök áll. Emlékeztet Gyurcsánynak arra a nyilatkozatára, mely szerint nem szab semmilyen személyi feltételt, magyarán, hajlandó lenne távozni a megegyezés érdekében. Persze az SZDSZ alkupozíciói sem korlátlanok, hiszen a mai helyzetben több mint kétséges, hogy egy idő előtti választás után parlamenti tényezőként folytathatják - írja a szerző.

Szerinte az egyik megoldási lehetőség: a szocialisták egy teljesen új névvel lepik meg partnereiket és a közvéleményt, hogy akár egyedül, akár valamilyen új koalíciót kötve végigvigyék a 2010 tavaszáig szóló kormányzati ciklust. A gazdasági mutatók javulóban, számos fontos fejlesztés, beruházás befejezése is várható a következő másfél évben, tehát remélhető a választói bizalom egy részének újbóli elnyerése - írja Szűcs László, aki szerint mindehhez jól jönne egy hitelesnek mutatkozó, karizmatikus, a baloldalt integrálni képes új arc. Ha viszont Gyurcsány mögött egységesen kitartanak a szocialisták, akkor aligha képzelhető el egy harmadik MSZP-SZDSZ-koalíciós kabinet - szögezi le a cikkíró.

Úgy véli: ez esetben a liberálisok dönthetik el, hogy a nagyobb kockázatot vállalva kormányt buktatnak, vagy a kisebb kockázatot, de nagyobb presztízsveszteséget jelentő alternatívát választva újabb egy évvel meghosszabbítják a mai viszonyokat. "Mindenképpen úgy látszik, hogy Budapesten ma időt nyerni könnyebb, mint választást" - állapítja meg az ÚMSZ kommentátora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.