Augusztus 20.
Gasztrosétány: minden "tortahedonista" igényeit kielégíti a ribizlihabos-almás réteges
Az összetevők közül meghatározó a dió, a csonthéjas gyümölcsből a nemzeti ünnepre elkészített 32 ezer szelet tortához egy tonnányit használtak fel, míg tejből 1000 liter, tojásból 10 ezer darab fogyott.
2013.08.20 13:03MTI
A nemzeti ünnep alkalmából a budai rakparton felállított gasztrosétányon mutatták be kedden Magyarország 2013-as tortáját és Magyarország cukormentes tortáját; a milotai mézes grillázstortát és a ribizlihabos-almás rétegest a közönség már meg is kóstolhatja.
Idén immár hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája pályázatot. A cukrászok innovációs képességét évről évre próbára tevő versenyen ezúttal 365-en indultak - mondta el a gasztrosétány Clark Ádám téri színpadán a szeles idő ellenére összegyűlt szép számú érdeklődő előtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Elnöke.
Pataki István emlékeztetett: az országtorta receptje tegnap óta elérhető az interneten is.
Az összetevők közül meghatározó a dió, a csonthéjas gyümölcsből a nemzeti ünnepre elkészített 32 ezer szelet tortához egy tonnányit használtak fel, míg tejből 1000 liter, tojásból 10 ezer darab fogyott - közölte.
Mautner Zsófia szakíró, a Magyarország cukormentes tortája pályázat zsűritagja hangsúlyozta: mindkét édesség természetes alapanyagokból készül.
A ribizlihabos-almás réteges ezen felül nem tartalmaz fehérlisztet sem, mégis minden "tortahedonista" igényeit kielégíti az összetett ízű finomság, amelynek egy szelete mindössze 134 kalóriát tartalmaz - fűzte hozzá.
Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját a gasztrosétányon meg is ízlelhetik az érdeklődők, akik máris nagy számban állnak sorban a Bem rakpart és a Csalogány utca kereszteződésénél felállított pavilonnál.
A sétány Clark Ádám tér felőli végén mutatkozik be a Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, a Pesti Barnabás Szakiskola standjánál a gyerekek kipróbálhatják a tésztagyúrást és -szaggatást, de kapható ezen a szakaszon sparhelten sült rábaközi lepény, bajai haltepertő vagy sörben pácolt süldő malac is.
Kézműves sörökből a közönség széles választékot találhat a gasztrosétány számos pavilonjában, olyan különlegességeket is, mint a Fóti főzde narancsos-mézes-gyömbéres söre, vagy a rekonstruált ókori recept alapján főzött Hammurápi söre.
A Bem rakparton olyan finomságok kóstolhatók, mint például a hajdúsági szarvaskolbász, a juhtúrós-szegfűgombás jérceragu, a kakastöke pörkölt, a rózsafánk vagy a ráchegyi citromos báránykolbászka, míg a Batthyány tér mellett 1,5 méteres kondérban fő a lábszárpörkölt.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 8:27 Elhunyt Ferenc pápa
- 6:40 Kínai áttörés a haditechnikában - újtípusú robbanószert teszteltek élesben
- 22:39 Húsvét - Ferenc pápa: nincs béke a fegyverkezés leállítása nélkül
- 20:37 Brit harci gépek követtek orosz katonai repülőgépeket a NATO keleti határainak közelében
- 18:35 Az Egyesült Államok több városában tüntetéseket tartottak a Trump-adminisztráció politikája ellen
- 16:34 Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás
- 14:32 Kigyulladt egy folyami hajó Kongóban, sokan életüket vesztették
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06