Átalakítást javasol a Helsinki Bizottság

Bizalomhiány a kirendelt védőkkel szemben

A kirendelt védői rendszer átalakítását szorgalmazza a Magyar Helsinki Bizottság, miután vizsgálata a rendszer válságáról és a kirendelt védőkkel szembeni bizalomhiányról tanúskodik.

2008.01.02 11:55Népszabadság

A törvény előtti egyenlőség megkívánja, hogy a büntetőeljárásban ne érje hátrány azokat, akik anyagi helyzetük miatt nem képesek ügyvédet fogadni. A vizsgálatok azonban már több évtizede azt mutatják, hogy a kirendelt védők korántsem annyira hatékonyak, mint ha meghatalmazás alapján jártak volna el. A kirendelt védői rendszer válságáról és a velük szembeni súlyos bizalomhiányról tanúskodnak azok az állítások, amelyek szerint több kirendelt védő csak akkor fejt ki érdemi tevékenységet, ha a gyanúsítottól vagy a vádlottól "zsebbe" is kap kiegészítést.

Vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint a kirendelt védők valójában a nyomozó hatóságnak dolgoznak, és csak abban érdekeltek, hogy a gyanúsítottakat rábírják a beismerésre.

Az ORFK egy közelmúltban elvégzett vizsgálata szerint a kirendelt védők kevésbé aktívak, mint azok, akik meghatalmazással járnak el. Ezt tanúsítják azok az adatok, amelyek szerint az ország 14 megyéjében az esetek több mint felében a védő még csak meg sem jelent az első kihallgatáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.