Bírósági vezetővé csak bíró nevezhető ki

A főbírói poszt lehet az államfő újabb kudarca

Ha a köztársasági elnök nem változtat a jelölési gyakorlatán, a Legfelsőbb Bíróság is elnök nélkül maradhat, előfordulhat ugyanis, hogy a poszt várományosaként emlegetett Baka Andrást sem választják meg.

2008.04.18 08:24Népszabadság Online

A lap ismertetése szerint Baka Magyarországon soha nem volt bíró. 1991 és 2007 között az Emberi Jogok Európai Bíróságán szolgált. A potenciális jelölt korábban kutatóként és oktatóként dolgozott, például az MTA Jogtudományi Intézetében Sólyom Lászlóval együtt is. A hatályos szabályok szerint bírósági vezetővé csak bíró nevezhető ki. 

A Legfelsőbb Bíróság elnökét azonban nem kinevezik, hanem a parlament választja meg. Ez a válasz azokra az aggályokra, hogy vajon lehet-e a bírói szervezeten kívüli embert is jelölni a posztra. Baka esetében azonban már nem lenne szükség efféle jogértelmezésre, mert a közelmúltban a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájává nevezték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.