A döntés a parlament kezében van

SZDSZ: előzetesen egyeztetni kell az ombudsmanokról

Miután maga az országgyűlési biztos megnevezés is azt mutatja, hogy a döntés a parlament kezében van, ezért az ombudsmanjelöltek feltehetően akkor választhatóak meg, ha a személyükről a köztársasági elnök előzetesen egyeztet a pártokkal - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője kedden az MTI-nek.

2008.04.15 14:41MTI

A liberális politikus hangsúlyozta: az egyeztetés elmaradása ellenére voltak olyan jelöltek, például a korábban a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár, vagy legutóbb az adatvédelmi biztosnak szánt Tóth Gábor Attila, akik megválasztását az SZDSZ támogatta. Horn Gábor szerint amíg az államfő nem egyeztet a pártokkal, a szabad demokraták csak annyit tudnak tenni, hogy előzetesen megismerkednek a jelöltek életrajzával, illetve egy személyes beszélgetés során elképzeléseikkel. 

Ezek alapján döntenek arról, támogatják-e megválasztásukat. Tavaly december óta az Országgyűlés háromszor szavazta le a kormányfő ombudsmanjelöltjeit. Legutóbb hétfőn a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, illetve az adatvédelmi ombudsmannak jelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. Sólyom Lászlónak harminc napja van, hogy az ombudsmani posztra újabb jelölteket nevezzen meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.