Világvége

Sűrű füst lepte el Szingapúrt szombatra

Hiába próbálják nagy erőkkel eloltani az erdőtüzeket Dél-Szumátra tartományban, Indonéziában.

2023.10.07 07:50ma.hu

Szingapúr levegőminősége szombaton az egészségtelen tartományba esett a hivatalos mérések szerint, mivel a szomszédos Indonézia felől egyre nagyobb erdőtüzek miatt a városállamban tartós köd keletkezett.

Délután 2 órakor (0600 GMT) Szingapúr keleti és középső részén a 24 órás szennyezőanyag-szabványos index értéke 100 fölött volt, ami olyan szint, amelynél az embereknek azt tanácsolják, hogy csökkentsék a hosszabb ideig tartó megerőltető szabadtéri tevékenységeket.

A határon átnyúló köd állandó probléma Délkelet-Ázsiában, mivel a szabályozási kiskapuk miatt a hatóságok nehezen tudják felszámolni az Indonéziában alkalmazott égetéses földtisztítási gyakorlatot.

A szingapúri Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség szerint pénteken 212  tűzfoltot észleltek Indonézia közeli Szumátra szigetén, a csütörtöki 65 és az előző napi 15 után.

A péntek délutáni rövid időre megváltozott szélirány a könnyebb köd egy részét Szingapúr felé fújta, rontva ezzel a szigetország levegőminőségét - közölte a hivatal.

A hagyományos földtisztítási módszereket szinte minden évben alkalmazzák Indonéziában a pálmaolaj-, valamint a cellulóz- és papírültetvények számára történő földtisztításhoz, amelyek a közhiteles nyilvántartások szerint hazai és külföldi vagy tengerentúli tőzsdén jegyzett cégek tulajdonában vannak.

A hét elején Malajzia sürgette Indonéziát, hogy tegyen lépéseket az Indonézia határain belüli tüzek ellen, mivel Malajziában a levegő minősége egészségtelen szintet ért el.

2015-ben és 2019-ben ilyen tüzek több millió hektárnyi földet égettek fel Indonéziában, és több délkelet-ázsiai országot is ködbe borítottak, rekordmennyiségű károsanyag-kibocsátást generálva - mondták tudósok.

Szingapúrban 2015 szeptemberében regisztrálták a legsúlyosabb ködös állapotokat, amikor a 24 órás index meghaladta a 300-as értéket a veszélyes szintre, ami iskolabezárásokat eredményezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.