Nukleáris esemény

Egy halott a világ legnagyobb urándúsító üzemében történt balesetben

Az oroszországi Uralban egy nukleáris létesítményben szivárgás történt, amelyet egyetlen részlegen belül sikerült megfékezni - közölte az üzem üzemeltetője.

2023.07.15 12:18ma.hu

Az oroszországi Szverdlovszki területén található nukleáris dúsító üzemben történt balesetben egy munkás meghalt - közölte pénteken az üzem vezetősége.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat tulajdonában lévő Urali Elektrokémiai Üzemben (UECP) nyomásprobléma miatt egy szegényített uránt tartalmazó konténer megrepedt.

Az UECP, amely a világ legnagyobb urándúsítója, "helyi" incidensnek minősítette az esetet, és hangsúlyozta, hogy a veszélyt az érintett részlegen belül sikerült megfékezni.

Egy 65 éves üzemi technikus meghalt, miután "halálos mechanikai sérülést szenvedett" - áll a közleményben.

Az összes többi alkalmazottat, aki a tartály felrobbanásakor a részlegen tartózkodott, evakuálták és kórházba szállították orvosi vizsgálatra. A legtöbbjüket azóta kiengedték, és "túl vannak a veszélyen" - közölte az UECP.

Az erőmű vezetése biztosítékot adott arra, hogy az erőmű többi részében és a közeli területeken a sugárzás szintje továbbra is "normális", és hogy a kiszivárgott anyag radioaktivitása még a normál uránércénél is alacsonyabb.

A Roszatom a közeli Novuralsk város háttérsugárzásáról is közzétett adatokat, amelyek szerint a sugárzás a normális határokon belül maradt.

A kiszivárgott anyagot, amely az urándúsítás mellékterméke, másodlagos uránforrásként használják az atomerőművek üzemanyaggyártásában, valamint az ipari fluor előállításához. Nukleáris anyagnak minősül, és Oroszországban állami ellenőrzés alá tartozik.

Az UECP önmagát a legnagyobb urándúsító vállalkozásnak nevezi "nemcsak Oroszországban, hanem a világon is". Honlapja szerint létesítményei Oroszország dúsítási kapacitásának 48%-át teszik ki. Az üzem kulcsszerepet játszik mind az atomerőművek, mind "más nukleáris energiarendszerek" üzemanyag-előállításában - teszik hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.