Teával az Alzheimer-kór ellen

A rendszeres teafogyasztás segít az Alzheimer-kórral járó szellemi hanyatlás lassításábán, megállításában.
2004.10.27 09:24, Forrás: National Geographic

A brit Newcastle Egyetem kutatása szerint a zöld és a fekete tea gátolja több, a memóriával kapcsolatos kulcsfontosságú enzim működését. A kutatók szerint a tea az Alzheimer-kór kezelésére alkalmazott gyógyszerekhez hasonló hatást fejt ki.

Az Alzheimer-kóros beteg agyában csökkent mennyiségben van jelen az acetilkolin nevű anyag, amely fontos információ-, üzenetközvetítő molekula. Az alkalmazott gyógyszerek jelentős része az acetilkolint bontását végző acetilkolin-észteráz enzimet bénítja, amellyel megfékezhető a gyors hanyatlás, sőt olykor sikerül a kóros agyi folyamatokat is megfordítani.

A Newcastle Egyetem kutatócsoportja laboratóriumi kísérletek során megállapította, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a zöld és a fekete tea is gátolja az acetilkolin-észteráz enzim működését. A vizsgálatok szerint mindkét fajta tea gátolja az Alzheimer-kór szempontjából szintén kulcsenzimnek számító butirilkolin-észteráz működését is.

Zöld tea - a védőital

A brit kutatók a zöld teának további jótékony hatását is felfedezték. Mivel az Alzheimer-kórt részben a béta-amiloid peptidek túltermelődése váltja ki, ezért a betegség hatékony ellenszere lehet a fehérje termelődésében kulcsszerepet játszó béta-szekretáz gátlása is. A fekete tea nem, de a zöld tea a kísérletek szerint ennek az enzimnek a működését is gátolta.

A zöld teának az enzim-gátló hatása is hosszabb, mint a fekete teáé. Míg az acetilkolin-észteráz esetében az előbbi egy hétig, az utóbbi csak egy napig fejtette ki hatását. A kutatásról a Phytotherapy Research (Növényterápia kutatások) című brit szaklap számolt be. A kutatócsoport reményei szerint eredményeik az Alzheimer-kór kezelésében új eljárások kifejlesztéséhez vezetnek.

Bár számos kutatás folyik e téren, az elbutulással (szakszóval demenciával) járó Alzheimer-kór pontos okát még mindig nem ismerjük. Gyógyszeres kezeléssel azonban a hanyatlás lassítható. A legtöbb gyógyszer a már említett enzimek működését gátolja. Mivel a forgalomban lévő szerek többnyire kellemetlen mellékhatásokkal járnak, a zöld tea klinikai alkalmazása népszerű és olcsó alternatívát jelenthetne.

A newcastle-i kutatás következő lépése a zöld tea azon alkotóelemeinek meghatározása, amelyek a kívánatos enzimek működését akadályozzák.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.