Nyilvánosságra hozták a Columbián készült utolsó felvételt

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nyilvánosságra hozta azt a 13 perces videofelvételt, amit a szerencsétlenül járt Columbia űrsikló roncsai között találtak.
2003.03.03 07:02, Forrás: WP

A felvétel fél órával a tervezett leszállás előtt készült, amikor az űrhajó 150 ezerről 75 ezer méterre süllyedt a Csendes-óceán fölött, Hawaii térségében. A filmen négy űrhajós látszik, akik teljesen átlagos, rutin feladatokat végeznek, a kesztyűjüket húzzák fel, folyadékot isznak egy nejlon tasakból. Egyikük leveszi a kamerát a helyéről, és az űrsikló ablakához viszik.

Az egyik űrhajós a Föld légkörébe való éjszakai belépést kísérő fényvillanásokat vette fel, és láthatóan lenyűgözték a plazma fel-fellobbanó fényei. A hozzátartozók már aznap láthatták az anyagot, amikor a kazettát megtalálták Texasban. A NASA illetékese szerint ez a felvétel semmiben sem különbözik más űrsiklókon készült korábbi felvételektől, semmi nyoma rajta nyugtalanságnak vagy aggodalomnak.

A videofelvétel semmilyen segítséget nem ad a szakértőknek a baleset okainak tisztázásához.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A NASA középvezetői is felelősek a Columbia katasztrófájáért A feltételezettnél nagyobb lyuk volt a Columbia bal szárnyán A Columbia katasztrófája és az iraki háború miatt nőtt a híroldalakat letöltők száma Megtalálták a Columbia szárnydarabját - kép a rongálódott szárnyról Egyesült Államok: gyászszertartás a Columbia legénységének Columbia: a felszálláskor leváló darab okozhatta a tragédiát?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.