Őrült sebességgel közelít a Dean hurrikán Mexikó felé - újabb fotók!

Több mint 250 kilométeres sebességgel közelít a Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán Mexikó felé. George Bush felajánlotta az Egyesült Államok segítségét az országnak.
2007.08.21 11:55, Forrás: MNO


Mexikót fenyegeti a Dean hurrikánképgaléria

Az egyik mexikói olajipari vállalat még hétfőn megkezdte a veszélyeztetett létesítményeinek részleges kiürítését, Jamaicában pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

A Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán elérte a Saffir-Simpson-skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai hurrikán-előrejelző központ. A vihar immár óránként 257 kilométeres széllökésekkel közeledik Mexikó felé, hírek szerint a pereme már el is érte az ország keleti partvidékét. A Karib-tengeren nyugat felé haladó hurrikán szeme közép-európai idő szerint kedd hajnali fél háromkor még bő 300 kilométerre volt a Mexikó és Belize határán, a Yucatán-félsziget délkeleti csücskén fekvő Chetumal városától.

A forgószél számítások szerint közép-európai idő szerint kedd délelőtt söpör végig a településen.

George Bush amerikai elnök felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Mexikónak a Dean hurrikán elleni védelemben hétfőn a kanadai Montebellóban, az észak-amerikai államok csúcstalálkozóján. Bush Felipe Calderón mexikói elnökkel folytatott tárgyalása után kijelentette: az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a hurrikán elleni védekezésben, ha a vihar eléri Mexikó partjait. Bush és Calderón, valamint Stephen Harper kanadai kormányfő Ottawától 80 kilométerre, egy montebellói luxusszállodában villámtalálkozóra gyűlt össze elsősorban azzal a céllal, hogy erősítsék a három ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat, valamint összehangolják terroristaellenes biztonságpolitikájukat. A találkozó menetrendjét azonban felborította a Karib-tenger térségében tomboló, eddig kilenc halálos áldozatot követelő Dean hurrikán, amely hétfőn este elérte a legmagasabb, ötös fokozatot.

Calderón mexikói elnök közölte: a tervezettnél korábban, kedden délelőtt hazautazik. Azt mondta, felkeresi a hurrikántól leginkább veszélyeztetett országrészt, hogy az ott élők segítségére legyen.

Biztonságba helyezték az olajipari munkásokat

A Petroleos Mexicanos (Pemex) mexikói állami olajipari konszern a vihar közeledte miatt hétfőn megkezdte a Mexikói-öböl partjai mentén működő kőolajipari létesítmények részleges kiürítését. Összesen több mint 13 ezer munkást helyeznek biztonságba, a többiek kimenekítését a trópusi vihar erejétől tették függővé.

Hétfőn már Jamaica partjait dúlta a Dean

Hétfőn a tomboló vihar elérte Jamaica partjait. A hurrikán fákat csavart ki és háztetőket sodort le a szigetország keleti és déli részén. Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat. A jamaicai kormány előzőleg 48 órás kijárási tilalmat rendelt el. Amíg a vihar el nem vonul, szüneteltetik az áramszolgáltatást.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A Dean hurrikán szeme elkerülte Jamaicát, de szegélye is pusztított - képeken a hatalmas erő 215 kilométeres széllökésekkel tombol Dean a Karib-tenger térségében

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.