Elítéli, mégis támogatja a gyerekkatonákat bevető országokat az USA!

A Human Rights Watch jogvédő szervezet kezdeményezi az Egyesült Államokban, hogy tiltsák be azon államok támogatását, ahol gyerekkatonákat is alkalmaznak.
2007.05.02 13:17

A gyerekkatonákat bevető államokat nem támogatná a jogvédő szervezet - A támogatást tiltó törvény elfogadását kezdeményezik az USA-ban. Igaz ugyan, hogy az amerikai vezetés elítéli, hogy egyes államok a gyerekeket is bevetik katonaként, mégis akad olyan ország, akiket így is támogatnak katonailag! Ezek közé tartozik Afganisztán, Burundi, Csád, Elefántcsontpart, Kolumbia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Sri Lanka, Szudán és Uganda is. A HRW úgy tudja, hogy legalább egyféle haditámogatás jár ezeknek az országoknak is az Egyesült Államok részéről. Furcsa ez annak fényében, hogy az amerikai vezetés elítéli a gyerekkatonák alkalmazását, és ezt gyakorta hangoztatják is.

A Human Rights Watch most kampánnyal fordul a gyerekkatonaság ellen - A jogvédő szervezet szeretné elérni, hogy a kiskorúak besorozása minél inkább visszaszoruljon. Első lépésben azt kéri az amerikai külügyminisztériumtól, hogy egy olyan törvényt támogasson, melyben azok az államoknak kevesebb anyagi, haditechnikai és egyéb katonai támogatás járna, amelyek még mindig alkalmazzák a gyerekkatonákat.

Ezzel a törvénnyel elő lehetne mozdítani, hogy az ilyen államok leszereljék a gyerekkatonákat, és segítsék is beilleszkedésüket a társadalomba. Akik a törvényt megszegik, azoknak semmilyen katonai segítséget ne nyújtson az USA, egyedül a hadsereg professzionalizálásában segédkezhetnének nekik az amerikai erők. Hogy mely államok foglalkoztatnak még mindig gyerekkatonákat, azt az amerikai külügyminisztérium országjelentéséből állítaná össze a HRW. A szervezet jelenlegi becslése szerint jelenleg összesen csaknem kétszázezer gyermek áll és harcol is az állami hadseregek és a gerillacsoportok szolgálatában!

Ezek a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel sérülnek meg vagy válnak betegségek áldozataivá, és halnak meg a harctéren, mint a felnőtt katonák - Arról nem is beszélve, hogy érzelmileg hogyan hat rájuk a harctér és a fegyveres konfliktusok, hiszen ha egyszer kiszállnak a seregből, a történtek akkor is talán örökre szóló nyomot hagynak a lelkükben - teszi hozzá a jogvédő szervezet. (origo információi alapján ma.hu)

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Magyar harcoló alakulat Irakba küldését tervezi a kormány? Tűzszünetre szólították fel a Falludzsában harcoló iraki fegyvereseket Megduplázzák az Irakban harcoló amerikai katonák létszámát

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.