Az oroszok elszámolták magukat? - Izzó műholddarabok közt repült egy chile-i utasszállító gép!

Csak úgy záporozott az izzó űrszemét arra a chile-i utasszállító repülőre, amely pont útjába került az oroszok széthulló műholdjának...
2007.03.29 10:07, Forrás: ma.hu

A Csendes-óceán felett repült az utasszállító, amikor megállíthatatlanul záporozni kezdtek rá egy orosz műhold darabjai. Habár az oroszok küldtek figyelmeztetést, hogy le fog zuhanni egy műholdjuk, az órát azonban jobban is megnézhették volna: tizenkét órával elvétették az időt.

Az AFP megerősítette a hírt, hogy a LAN Chile légitársaság "Airbus A-340" jelzésű járatát egy széthulló műhold darabjai veszélyeztették.

Az izzó darabok a repülőgép nyolc kilométeres körzetében zuhantak az óceánba!Csak a szerencsének köszönhető, hogy egyik sem tett nagyobb kárt a gépben, amely végül épségben leszállt az új-zélandi Auckland-ben.

Az eset tényleg Isteni csodának számít, ugyanis a helyi, New Zealand Herald nevű lap kiszámította: csupán negyven másodpercen múlt, hogy az utasszállító elkerülte a szétrobbanó űrszemetet!

Az Airways New Zealand légiirányító-központ elmondta, hogy kaptak ugyan az oroszoktól figyelmeztetést, miszerint az elöregedett műhold valószínűleg a térségben fog lezuhanni. Csakhogy az általuk mondott időpontnál ez tizenkét órával előbb következett be!

A NASA cáfolja, hogy a gépet veszélyzetető darabok valóban a műholdtól származtak volna. A BBC-nek nyilatkozó illetékesek azt állítják, hogy a orosz műhold körül minden rendben ment, akkor lépett a légkörbe, amikor azt megjósolták.

Szerintük az utasszállító inkább csak meteorokat észlelhetett.

Az új-zélandi légügyi hatóság mindenesetre vizsgálatot indított az ügyben.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Űrszemétgyűrűben a Föld Sosem látott képek a Szaturnuszról - A Cassini űrszonda fotói Nem indul az Atlantis űrsikló március 15-én Kétszázötven kilométerre a Marstól haladt el a Rosetta űrszonda

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.