Az alultápláltság költségesebb, mint az elhízás - társadalmilag

Míg a nyugat-európai egészségvédelmi intézkedések az elhízás problémájára összpontosítanak, szakértők szerint az alultáplált idősek sokkal többe kerülnek az EU-nak mint amennyi kiadást az elhízottak problémái igényelnek.
2006.11.27 10:12, Forrás: euractiv.hu

Az alultápláltság a tápanyagok helytelen és nem elégséges fogyasztása következtében alakul ki, és egyre komolyabb problémát jelent Európa-szerte. A tapasztalatok szerint a gazdag nyugati társadalmakban az alultápláltságot a vitamin és a megfelelő tápanyagok hiánya okozza, főleg az idősebb emberek körében.

Az EU holland elnökségének ideje alatt, 2004 szeptemberében már magas szinten napirendre tűzték ezt a problémát. Azóta Brüsszel egy Zöld Könyvet is kiadott az egészséges táplálkozásról, de ebben nem esik szó az alultápláltság kérdéséről. Ugyanakkor egy sor, uniós támogatással folytatott kutatás foglalkozik az öregedés és a táplálkozás témakörével, többek között az idősebbek alultápláltságával. 2003-ban az Európa Tanács miniszteri bizottsága határozatot fogadott el a kórházi étkeztetésről.

Egy most ismertetett brit tanulmány szerint az alultápláltság évente 10,5 milliárd euróba kerül Nagy-Britanniának. Ezt az adatot a teljes EU-ra kivetítve a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az alultápláltság problémája miatti kiadások összességében 60 milliárd euróra rúghatnaknak uniószerte. A költségek többnyire abból adódnak, hogy az alultáplált betegek hosszabb ideig vannak kórházban, mert gyógyulásuk több időt vesz igénybe. Komplikációk alakulnak ki, nő a betegek szenvedése és természetesen a kezelések költsége.

Egyes javaslatok szerint az idősotthonba vagy kórházba kerülő idős emberek súlyát meg kellene mérni, majd rendszeresen figyelni testsúlyuk változását. Ugyanakkor az ápoló személyzetnek oktatni kellene a helyes táplálkozás szabályait.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.