Atomháború küszöbén áll a világ?

Továbbra is feszült a helyzet Észak-Korea tervezett ballisztikusrakéta-tesztje miatt.

2006.06.21 16:32, Forrás: inforadio

Washingtonban a Pentagon egyelőre nem hajlandó megerősíteni, hogy aktiválta-e rakétavédelmi rendszerét. Egy amerikai illetékes ugyanakkor azt mondta, előfordulhat, hogy lelövik a rakétát.

Az amerikai partokat is elérni képes rakéta várható kilövése miatt a Dél-Koreai elnök lemondta északi szomszédjához tervezett látogatását. A feszültség érezhetően nő, Észak-Korea most már azt mondja, hogy nem veti alá magát a rakétakísérletekre 1999-ben vállalt moratóriumnak és a 2002-ben Japánnal aláírt, erre vonatkozó megállapodásnak.

Phenjan ugyanakkor sürgette, hogy az Egyesült Államok kezdjen tárgyalásokat vele. Elemzők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea diplomáciai pozíciószerzésre akarja felhasználni a rakétavitát.

Aktiválták a rakétavédelmi rendszert?

Washington közben továbbra is azt próbálja kideríteni, hogy valóban kilövik-e a nagy hatótávolságú, Taepodong-2 rakétát. Nevüket elhallgató amerikai illetékesek közölték, hogy már aktiválták az amerikai rakétavédelmi rendszert, a Pentagon azonban nem hajlandó ezt sem cáfolni, sem megerősíteni. Thomas Schieffer, Washingon tokói nagykövete a BBC szerint arra utalt, hogy lelőhetik az észak-koreai rakétát.

"Sokkal több lehetőségünk van a rakéták követésére, mint korábban, és minden lehetőség nyitott" - válaszolta az ezzel összefüggő kérdésre. Észak-Koreára közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik. Japán, Ausztrália és Kína többször is sürgette, hogy ne hajtsa végre a rakétatesztet.

Dél-Korea figyelmeztetett, hogy több ezer tonnányi élelmiszersegélyt tarthat vissza.



print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Észak-Korea kész atomcsapással válaszolni az Egyesült Államoknak

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.