Patkányinvázió Tuvalun

A Csendes-óceán közepén fekvő, kilenc parányi szigetből álló, 9000 főt számláló ország a klímaváltozás miatt emelkedő tenger mellett egy újfajta fenyegetéssel kell szembesülnie, amely alapjaiban rengeti meg a sziget lakóinak életét. Tuvalut ellepték a patkányok.
2006.05.09 09:29, Forrás: Objektív Hírügynökség

A Rattus rattus, vagy fekete patkány már most iszonyatos pusztítást végzett a sziget fő export termékének számító kókusz, kopra és zölddió ültevényein. A feketepatkány kedvence a zöld dió, amelyért képes egy méter magasságig felugrani, majd a diófa liánjain felmászni. A patkányok eddig a diótermés 60 százalékát elpusztították. A kókusz ültetvények sincsenek biztonságban a szigetországban. Eddig normális esetben a rágcsáló megvárta, amíg a kókusz leesett a földre, és ott fogyasztotta el. Megfigyelték, hogy az éhes patkányok képesek a közel 4 méter magas fára felmászni, és ott a kókuszdió szárát lerágva "megterítenek" maguknak. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) több programmal igyekszik az éhes rágcsálók útját állni, amelyre már eddig 200 000 dollárt költöttek. Egyelőre sikertelenül.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.