Csador nélkül nem jó muszlimok

A norvég iskolák iszlám vallású gyerekeit a csador viselete osztja meg: azokat, akik nem viselik a fátylat, azzal vádolják kortársaik, hogy nem elég jó muszlimok.
2005.10.09 23:59, Forrás: Spicy Press Hírügynökség

A norvég iskolákba járó iszlám vallású gyerekek már általában az északi országban születtek, így számukra a vallás már nem ugyanazt jelenti, mint szüleik generációja számára - legalábbis nem mindenkinek.

A liberális gondolkodást jelzi, hogy a kislányok java része már nem viseli az egész arcot elfedő csadort, sokan ezt egyszerű kendővel helyettesítik. A konzervatív családból származó gyerekek azonban ugyanúgy elítélik ezt, mint szüleik - gyakran vádolják a csador nélküli lányokat azzal, hogy nem elég jó muszlimok, vagy hogy könnyűvérűek.

A vallásilag vegyes osztályok tanárai szerint ez komoly problémát jelent. A konzervatív iszlám fiúk és lányok lesújtó véleménnyel vannak protestáns osztálytársaikról, de még rosszabb a véleményük azokról, akik muszlim vallásuk ellenére nem tartják be a szabályokat - a tanárok szerint a vádak nem csak az osztályszellemet rontják, hanem a személyiségfejlődést is hátráltatják.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Élő könytárral az előítéletek ellen - Homoszexuálisok, muszlimok és újságírók is kölcsönözhetők Hollandia szerint a muszlim rendőrnő ne viseljen fejkendőt A muszlim kitiltva a netről Tíz év alatt megduplázódott a muszlimok száma Hollandiában Magyar muszlimok segítik az irakiakat Algériában Muszlimok gyilkoltak

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.