Pestis Kongóban

Hatvanegy gyémántbányász halt meg eddig a Kongói Köztársaság Ituri tartományában lévő Zadira gyémántbányájában tüdőpestis következtében - szól az ENSZ jelentése.
2005.02.22 12:21

A pestis egy igen halálos betegség, amely a rágcsálókon lévő bolhák terjesztik az emberek között. - mondta Andrew Jamieson, a SAA Netcare Mozgókórház vezetője, kommentálva az ENSZ jelentést. Jamieson elmondta, hogy a közel 7000 főt foglalkoztató gyémántbányában hihetetlenül mostoha körülmények között dolgoztak. A helyszínen lévő WHO szakértők elmondták, hogy a bányászok kétharmada elmenekült a bányából, így egy második pestisjárvány kitörése lehetséges az országban.

Az elmenekült munkások egy 200 kilométeres körzetben élnek, így a Kongói Egészségügyi Hatóságok feladata, hogy felkutassák a dolgozókat, és orvosi vizsgálat alá kell vegyék őket. Aggasztó tény, hogy legtöbb bányász az ország harmadik legnagyobb városában, Kisanganiban él. Ha valaki közülük pestissel fertőzött, robbanásszerűen terjedhet el a "Fekete Halál" az országban.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.