Tévedésből leadott 6 lövés? - Felfüggesztették a Gyurcsány volt üzlettársa elleni merénylet nyomozását

Nem találták a tettest, ezért a BRFK felfügesztette a Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársa, Sáska László elleni merénylet nyomozását.
2004.09.01 18:45, Forrás: Hír tv

Az olaj-kereskedõ Fortus Rt. vezérigazgatóját tavaly egy ismeretlen tettes hat lövéssel megsebesítette.

Tavaly decemberben a XVII. kerületi háza előtt hat lövéssel súlyosan megsebesítették az olajkereskedelemmel foglalkozó Sáska Lászlót. A Fortus Rt vezérigazgatója szerint a merényletet tévedésből követték el, mert sem neki, sem pedig cégének nem voltak tartozásai, ellenségei.

"Ebben az ügyben éppen ez a a legnagyobb problémánk, hogy az okokat nem tudtuk felderíteni, és ebben maga a sértett is együttműködött velünk, és ő maga sem tudta igazából, hogy mik lehettek azok az okok. Megmondom őszintén, hogy a nyomozás során az is felmerült, hogy valami tévedés áldozata lett, de semmi olyan körülményt nem találtunk, ami okot adhatot volna egy ilyen típusú körülményre" - fogalmazott Bodnár Zsolt, a BRFK nyomozó osztályának vezetője.

Sáska László a Fortus Rt.-t 1997-ben vásárolta meg Gyurcsány Ferenctől. A miniszterelnök-jelölt a 20 millió forintos alaptőkéjű céget még a Magyar Villamos Művekkel közösen alapította meg. A Fortusnak az lett volna a dolga, hogy az állami cég olajtároló kapacitását működtesse. Gyurcsányék az alapításkor 5 százaléknyi osztalék- és szavazatelsőbbségi részvényt kaptak, ez később 3 százalékra esett vissza. Később a Villamos Művek - mint többségi tulajdonos - azt tervezte, hogy a cégbe beviszi a 4 milliárd forintot érő olajtárolóit is.

A döntés mögött Gyurcsány Ferenc anyósa Apró Piroska állt, aki ekkor tanácsadóként tevékenykedett az állami cégnél. A tárolók végül nem kerültek be a Fortus Rt-be, -mert az Állami Számvevőszék vizsgálata kimutatta : "fennállt a veszélye annak, hogy a kisebbségi tulajdonos lényegében ingyen jutott volna a Magyar Villamos Művek 120 millió forintos tároló vagyonához."

Sáska László érdeklődésünkre elmondta: a Fortus Rt. adásvételekor Gyurcsány Ferenccel korrekt módon egyezett meg, vita nem volt köztük. Ellenben a tavalyi merényletkor a miniszterelnök-jelölt a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta: "sem üzleti, sem politikai értelemben nem volt kapcsolatban azzal a vállalkozóval, akire hat lövést adtak le Budapesten."

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.