Korrupcióval vádolnak két debreceni főrendőrt - mangalicával vesztegették meg őket!?

A rendelkezésre álló adatok szerint dr. K. J. r. alezredes és dr. R. Gy. r. ezredes az elmúlt időszakban több alkalommal lépte túl hatáskörét, vagy élt vissza hivatali helyzetével.
2003.10.09 20:14, Forrás: ORFK

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának feljelentése alapján nyomozást rendelt el az egyik megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, dr. K. J. r. alezredes és gazdasági igazgatója, dr. R. Gy. r. ezredes ellen hivatali és egyéb bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint dr. K. J. r. alezredes és dr. R. Gy. r. ezredes az elmúlt időszakban több alkalommal lépte túl hatáskörét, vagy élt vissza hivatali helyzetével azért, hogy ismeretségi vagy baráti körében lévő személyeknek, vagy maguknak meg nem engedett jogtalan előnyöket biztosítsanak.

Ezen túl adatok merültek fel arra is, hogy a rendőrség ellenérték fejében végezhető szolgáltató tevékenységéről szóló kormányrendelet szabályait figyelmen kívül hagyva intézkedtek különöbző rendezvények vagy események rendőrségi biztosításáról. A szolgáltatás ellenértékét pedig nem a rendőrség számlájára, hanem az érdekeltségi körükbe tartozó alapítványok valamelyikéhez fizettették be.

A meglévő adatok alapján a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal 2003. október 9-én a helyszínen nyomozati cselekményeket foganatosított. Ennek keretében:

- dr. K. J. r. alezredest gyanúsítottként hallgatták ki 8 rb. a Btk. 225.§-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettének, 2 rb. a Btk. 250.§ (1) bekezdésébe ütköző, de a (2) bekezdés a/ pontja szerint büntetendő vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének és a Btk. 263/A § (1) bekezdés a/ pontjába ütköző, bűnsegédként elkövetett lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt.

- Dr. R. Gy. r. ezredest pedig 2 rb. a Btk. 225.§-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettének, 1 rb. a Btk. 250.§ (1) bekezdésébe ütköző, de a (3) bekezdés 2. tételének I. fordulata szerint büntetendő vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének és 1 rb. a Btk. 318.§ (1) bekezdésébe ütköző de az (5) bekezdés a/ pontja alapján büntetendő csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Egy helyi vállalkozó például a gyanú szerint egy mangalicát adott volna az egyik főrendőrnek, cserébe, hogy lányának állást szerezzen a rendőrségen. Az ügyészségi nyomozók szerint az is előfordult, hogy egy rendőrségi tulajdonban levő ingatlant adtak ki évi 20 ezer forintért úgy, hogy a villanyszámlát a rendőrség állta.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Vád alatt két rendőrtiszt

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.