null

Magyar hegymászók a világ tetején

Erőss Zsoltnak és Várkonyi Lászlónak végre sikerült.
2002.05.25 16:00

A két sportember május 25-én egy nemzetközi csoporttal együtt feljutottak a Mount Everest csúcsára.

Erőss Zsolt harmadszorra, Várkonyi László ötödszörre próbálkozott. Szombaton összesen 29 mászó jutott fel, köztük a Mount Everestet először meghódító Sir Edmund Hillary fia, Peter is. A 47 éves új-zélandi két amerikai társával és négy nepáli serpával érte el a 8848 méteres magasságot.

A magyar csapattal kapcsolatot tartó McShannon kommunikációs ügynökség vezetője megerősíteni még nem tudta a hírt.
Zimmermann Ottó elmondta, a két magyar éjjel indult a déli nyeregből, s reggel 7 óra környékén érhetett fel - számításai szerint 15 óra után lesznek olyan ponton, ahonnan "hivatalosan" is bejelenthetik, megmászták a csúcsot.

Hivatalos megerősítés továbbra sincs

Noha egy amerikai és egy nepáli internetes oldal szerint is sikerült két magyarnak, Várkonyi Lászlónak és Erőss Zsoltnak feljutnia a Mount Everestre, hivatalosan továbbra sem erősítették meg a hírt.

Zimmarmann Ottó, a Magyar Mount Everest Expedíció 2002 hazai kapcsolattartója az MTI-nek arról számolt be, hogy vasárnap délig nem sikerült beszélnie a kintlévőkkel, így nem is lehet kijelenteni, hogy a csapatból ketten valóban feljutottak a 8848 méteres csúcsra.

"Nehezíti az információszerzést, hogy azok, akik legutoljára nem indultak útnak felfelé, már az alaptábort is elhagyták és leereszkedtek" - fogalmazott Zimmermann. "Így, noha valószínű, hogy Várkonyi és Erőss feljutott, azt például nem lehet tudni, hogy végül kellett-e oxigénpalackot használniuk vagy sem. Remélem, hogy délután, vagy legkésőbb hétfőn már biztosat tudok mondani."

Erőss Zsolt és a magyar csapat

A Magyar Mount Everest Expedíció 2002 a két tavalyi hegymászócsoport, a Magyar Everest-Lhotse, valamint a Magyar Millenniumi Everest Expedíció összeolvadásával jött létre. Várkonyi László, Mezey László és Ács Zoltán az előbbinek, Mécs László és Erőss Zsolt az utóbbinak volt a tagja.

Erőss Zsolt, aki kitűzte a magyar zászlót a "világ tetejére", 33 esztendős, s 13 éves kora óta hegymászó. Az egyetlen magyar "Hópárduc". E cím elnyeréséhez a volt Szovjetunió öt legmagasabb csúcsát kellett elérnie. Civil foglalkozásának is köze van különleges hobbijához: ipari alpintechnikával foglalkozó vállalkozó.

Az expedíció vezetője Ács Zoltán volt, aki egyben magashegyi operatőr is. A 32 éves testnevelő tanár és fitneszedző korábban 8051 méterig jutott. A technikai vezető, Mécs László az utóbbi nyolc nyarat a Himalája vonulatában töltötte. Remek kondíciójú, technikailag képzett alpinista. Mezey László (32 éves) 2000-ben már 7800 méteres magasságban is járt. A testnevelő tanár az expedíció fotósaként is tevékenykedett. Várkonyi László (44) hegymászóoktató és villamosmérnök, a Mount Everest megmászásával korábban többször is próbálkozott, szombatig 8500 méter jelentette számára a rekordot.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Még mindig nem lehet tudni a hegymászókról Két magyar alpinista újra próbálkozik

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.