"Kukkolás" a munkahelyen - hogy is jogos? - Az EU bírál

A munkavállalónak hozzá kellene járulnia ahhoz, hogy megfigyeljék munka közben, a beleegyezés azonban a függőségi viszony miatt sok esetben csak jelképes.
2003.09.14 09:42, Forrás: MTI

Az EU-tagországok adatvédelmi biztosaiból álló munkabizottság szerint nem szabad olyan megfigyelő videórendszereket kiépíteni, amelyek célja a munkatevékenység minőségének és mennyiségének távoli helyről történő ellenőrzése - mondta az adatvédelmi biztos munkatársa az MTI-nek.

Az EU-ban jelenleg nincs egységes szabály a munkahelyek kamerás megfigyelésére, de az adatvédelmi biztosokból álló munkacsoport - amely az unió adatvédelmi előírásainak érvényesülését vizsgálja a kamerás megfigyelések esetében - munkaanyagában kifejezte: a munkahelyi megfigyelés együtt jár a személyes adatok feldolgozásával - mondta Gulyás Csaba.

Más a helyzet azonban az olyan rendszerek esetében, amelyeket megfelelő biztosítékokkal állítanak fel a termelési vagy a biztonsági követelmények ellenőrzésére. A megfigyelésnek azonban nem szabad kiterjednie az olyan helyiségekre, amelyeket az alkalmazottak magánjellegű használatára tartanak fenn, vagy amelyeket nem a munkakörhöz tartozó célra használnak, mint például a mellékhelyiségek, fürdők, tárolók és pihenőhelyek.

"Az állásfoglalás szerint a kizárólag a tulajdon védelme vagy a súlyos bűncselekmények felderítése, megakadályozása és ellenőrzése céljából gyűjtött képeket nem szabad a munkavállalók kisebb fegyelmi vétségeinek büntetése céljára felhasználni" - jelentette ki az adatvédelmi szakember.

Gulyás Csaba felhívta a figyelmet: a munkavállalóknak mindig lehetővé kell tenni, hogy a - hozzájárulásukkal rögzített - felvételeket adott esetben, például egy fegyelmi eljárás során maguk is felhasználhassák. A munkavállalónak ugyanis hozzá kell járulnia ahhoz, hogy megfigyeljék munka közben, a beleegyezés azonban a függőségi viszony miatt sok esetben csak jelképes - tette hozzá.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.