Hiába volt a tiltakozás - Felvonult a Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást vasárnap délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.
2007.12.09 18:36, Forrás: MTI

Az eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a roma bűnözés és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

A vidék közbiztonságáért címmel meghirdetett demonstráción elmondott beszédében Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől. Kijelentette: szervezetük a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és új cigányprogramot hirdetnek. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve lehetne folyósítani, és a párt fellép minden olyan kormányzati intézkedés ellen, ami a cigányság erőszakos integrációjára vonatkozik, mert véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.

Dósa István, a Magyar Gárda parancsnoka azt mondta: azért Tatárszentgyörgyre szervezték rendezvényüket, mert ez a település "az állatorvosi ló esete", a településen minden probléma jelen van, ami hamarosan "társadalmi robbanáshoz" vezethet. Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényt követő tájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy a Magyar Gárdának négy tagja is tatárszentgyörgyi lakos, és egyiküket ismeretlenek életveszélyesen megfenyegették, ezért a gárda több tagja napi 24 órás védelmet biztosít számára. Hozzátette, hogy az elkövetkezőkben Borsod, Heves, Nógrád és Szabolcs megye egy-egy településére is el fognak látogatni.

A Magyar Gárda "cigányellenes" demonstrációja elleni tiltakozásul a rendezvényen megjelent Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és más roma vezetők, jogvédők és értelmiségiek.

A rendezvény biztosítására mintegy 200 rendőrt vezényeltek a településre, de intézkedésre nem került sor.

A Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményben tiltakozott a Magyar Gárda, a Jobbik Magyarországért nevű párt "neonáci-cigányellenes propagandája és félelemkeltő akciói ellen". A szervezet vezetése felszólította a magyar hatóságokat, hogy jövőben minden eszközzel akadályozzák meg a cigányellenes demonstrációk megtartását.

Az MTI információi szerint a Magyar Gárdával kapcsolatban hétfőn a három ombudsman, így az állampolgári jogok biztosa, a kisebbségi ombudsman és az adatvédelmi biztos közös nyilatkozatot tesz.

A Magyar Gárdát tíz alapítóval jegyezte be idén júniusban a bíróság. A szervezet önmagát hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölte meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A Magyar Gárdához elsőként csatlakozók avatására idén augusztus 25-én került sor; ekkor 56-an tették le az esküt a budai Várban, a Szent György téren. Az esküt követően a gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall-, illetve a Boross-kormány volt honvédelmi minisztere adta át. Ezen az eseményen jelen volt és beszédet is mondott Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is. A második alkalommal megtartott avatóünnepségen, idén október 21-én, közel hatszáz új taggal gyarapodott a Magyar Gárda.

A Magyar Gárda elnöke Vona Gábor, a Jobbik elnöke, míg a Magyar Gárda tiszteletbeli főparancsnoka Usztics Mátyás színész. A szervezet tagjainak fekete egyenruhája van, rajta Imre király árpádsávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Roma szolidaritási menet indult a Magyar Gárda rendezvénye ellen Tatárszentgyörgyön Visszavonta a Magyar Gárda területfoglalási engedélyét Tatárszentgyörgy polgármestere Szili Katalin ellenzi a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi rendezvényét

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.