A Liga újabb országos sztrájkot hirdet december 17-re

A Liga Szakszervezet december 17-re, az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat zárószavazásának napjára, országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkokra hívja fel a magyarországi szakszervezeteket az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja elleni tiltakozásul.
2007.11.26 16:25, Forrás: MTI

Az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja ellen kíván a szakszervezet ilyen módon tiltakozni.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke sajtótájékoztatón hétfőn elmondta: bár a november 21-iki Társadalmi Szolidaritás Napja akciójának hatására a kormány részéről történtek apróbb visszalépések, de lényegi elmozdulás nem volt a két kifogásolt témában.

A Liga Tanács november 21-iki határozata alapján, mely szerint folytatni kell az országos nyomásgyakorló akciókat, az elnökség hétfőn úgy határozott, hogy a december 15-én 11 órakor a Kossuth téren ismét tüntetéseket tartanak.

Gaskó István kiemelte, hogy céljuk a társadalmi béke, nem pedig a sztrájk, és az ország megbénítása, így a kormánnyal megállapodásra törekszenek az utolsó pillanatig. Ennek minimális alapjául az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat visszavonását, új törvény benyújtását, a január elsején hatályba lépő új nyugdíjszámítási rendszert meghatározó törvény felfüggesztését, valamint a társadalmi és szakmai egyeztetés újrakezdését tekintik.

A Liga elnöke közölte, hogy konzultáltak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével, és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával is, akik szintén elutasítják a két törvényt, és nem látják akadályát közös tiltakozó akcióknak, amelyről a két érdekképviselet kedden, illetve szerdán dönt.

Utalt arra, hogy a december 17-re meghirdetett sztrájk határozatlan ideje azt jelenti, hogy az addig tart, amíg nem sikerül a kormánnyal megegyezni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Decemberben újabb együttes sztrájk várható Több mint 7.600 tanár sztrájkolt - ha a kormány magatartása nem változik, folytatják! Osztrák lapok a magyarországi sztrájknapról A sztrájk miatt 200 milliós vasúti veszteség keletkezett Legalább 150 intézményből 2.500 pedagógus sztrájkolt ma Befejeződött a vasutassztrájk - egy ideig még zűrös lesz a vonatközlekedés

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.