Gyurcsány Ferenc: a Magyar Gárda Magyarország szégyene

"A Magyar Gárda megalakulása Magyarország szégyene, a magyar demokrácia szégyenfoltja, sötét és alig lemosható árnyat vet az amúgy jobb sorsra érdemes jobboldal egészére" - jelentette ki a kormányfő sajtótájékoztatóján.
2007.08.24 18:48, Forrás: MTI

Magyarország szégyenének nevezte a Magyar Gárda megalakulását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Nyíregyházán. "A Magyar Gárda megalakulása Magyarország szégyene, a magyar demokrácia szégyenfoltja, sötét és alig lemosható árnyat vet az amúgy jobb sorsra érdemes jobboldal egészére" - jelentette ki a kormányfő sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus Magyarországon nem törvényes. Az e célokat, elveket valló csoportosulások szintén nem törvényesek - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint, ha valaki olyan félelemkeltő szervezetet akar alapítani, amely rasszista, idegengyűlölő, antiszemita és sokakban félelmet kelt, akkor azoknak, akiknek az a dolga, hogy védjék a törvényes rendet, kötelességük azt megtenni. Fel kell lépni minden politikai eszközzel az ellen, hogy ilyen szándékú szervezetek Magyarországon működhessenek - tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök szerint a Magyar Gárda működése veszélyezteti az ország nyugalmát és biztonságát, félelmet és bizalmatlanságot kelt.

Ellenük a politikai fellépés természetes, de a jogi lépéseket is meg kell tenni, ha megszegik a törvényeket - fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc határozottságot sürgetett ebben a tekintetben, s felidézte hova vezetett a XX. században az ilyen csoportosulások megalakulása. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a titkosszolgálatok teszik a dolgukat, amelyhez hozzátartozik az alkotmány védelme is.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Gyurcsány Ferenc: különös körültekintéssel kell eljárni a Magyar Gárda ügyében MSZP: nehéz elhinni a fideszes fogadkozásokat a Magyar Gárdával kapcsolatban Der Standard: újabb jobboldali veszély Magyarországon Több száz rendőr biztosítja majd a Magyar Gárda tisztavatását Sólyom László nem kommentálja a Magyar Gárda alapítóinak levelét

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.