A guar gumi új veszélyforrás, de kis mennyiségben nem mérgező - állítja a szakértő

A szakértők szerint a dioxinnal fertőzött guar-gumi csak egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása.
2007.08.05 12:30, Forrás: MTI

A dioxinnal fertőzött guar-gumi csak egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője vasárnap az MTI megkeresésére.

Dömölki Lívia ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a guar-gumiban kimutatott dioxin zsírban oldódik, ezért sokáig benne marad az ember zsírszöveteiben, hosszú idő kell ahhoz, hogy lebomoljon. Utalt arra, hogy a guar-gumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye. Mint mondta, nem lehet elkerülni azonban azt, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek - figyelmeztetett a szakember. Elmondta, a guar-gumit nagyon régen használják, mint állagjavítót, e zselírozó jellegű anyagtól például az üdítőital vagy a tej "teltebb és simább" ízű lesz. A guar-gumi nem nélkülözhetetlen összetevője az említett élelmiszereknek, ám anélkül azok "más állagúak" lennének.

A guar-gumi önmagában nem veszélyes, csak ha például dioxinnal szennyezett - hívta fel a figyelmet. Elmondta, a dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Egyes feltételezések szerint Indiában egy szemétégetés közben keletkezett dioxin kerülhetett a guar-gumi közé. Utalt arra is, hogy Viktor Juscsenko ukrán államfőt korábban hatalmas mennyiségű dioxinnal mérgezték meg, és nagyon hosszú idő kellett ahhoz, hogy eltávolítsák a szervezetéből az anyagot.

A guar-gumi az internetes Wikipédia lexikon szerint az úgynevezett pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab magjából őrléssel készül. A termék egy könnyű, fehér vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por, amelyet az olaj-, és élelmiszeriparban valamint a gyógyászatban is használnak. A guarbab fő termőterülete India, rendszerint a monszun után, július végén-augusztus elején vetik és október végén-november elején takarítják be. A guar-gumi nagyon gazdaságos viszkozitásnövelő szer, mintegy nyolcszor jobban növeli a víz viszkozitását, mint a kukoricakeményítő. Legnagyobb mennyiségben az olajipar használja fel. Olajkút fúrásakor a víz vagy sósvíz alapú fúrófolyadékhoz adagolják. Egyebek ellett a súrlódást is csökkenti.

Guar-gumival az ember leggyakrabban az élelmiszerekben találkozik. Az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. Az élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik.

A guar-gumit egyebek mellett öntetekhez, majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, lágy sajtokhoz, üdítőkhöz, alkoholmentes italokhoz, szörpökhöz, húskészítményekhez, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz, dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez vagy jégkrémekhez adagolják.

Süth Miklós főállatorvos az MTI-nek szombaton azt mondta, becslések szerint akár a 200 ezret is elérheti azon vállalkozások száma, amelyekhez Indiából származó guar-gumi került. Felhívta a figyelmet arra: aki teheti, ne fogyasszon E 412-vel jelölt guar-gumit tartalmazó élelmiszert, ha nem nélkülözhetetlen, ne szedjenek ilyen gyógyszert, illetve ne használjanak guar-gumit tartalmazó takarmányt addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

Az Európai Bizottság július végén közölte valamennyi tagállammal, hogy a svájci hatóság értesítése szerint magas dioxin és pentaklorfenol szennyezettségű guar-gumi adalékanyag került forgalomba. A rendelkezésre álló információk szerint az India Glycols Ltd. által forgalmazott tételeket érinti a magas szennyezettség. Két svájci cégen keresztül kilenc EU-tagállamba kerülhetett a tételekből, köztük Magyarországra.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Egyre több cég jelzi, hogy indiai guar gumit használt fel

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.