Az OPNI betegei könnyen az aluljáróban köthetnek ki

Sok lelki beteg sorsát nem sikerült megnyugtató módon rendezni, ezért nem bocsátották el őket az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből.
2007.06.15 09:10, Forrás: Magyar Hírlap

Az elmeszociális otthonbeli elhelyezésre több évet kell várni, a pszichiátriai járóbeteg-szakellátás fejlesztése pedig nincs arányban az ágyszámcsökkentéssel.

Akit tudtak, már hazaküldtek az április 1-jén jogilag megszűnt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) pszichiátriai betegei közül, de sok páciensnek még mindig bizonytalan a sorsa. Danics Zoltán osztályvezető főorvos a Magyar Hírlapnak úgy nyiltakozott: a lelki betegek egy része csak mérsékelten képes ellátni magát, ezért állandó gondoskodásra, figyelemre szorul, máskülönben "könnyen az aluljáróban köthet ki".

Minden elbocsátás különös felelősséggel jár, mert a családot, a környezetet is föl kell készíteni a beteg fogadására. Vannak azonban olyan betegek, akiknek nincs otthonuk, illetve ha van is, környezetük nem tud mit kezdeni velük. Ezek a páciensek még mindig az OPNI ágyait foglalják el. "Valószínűleg továbbra is pszichiátriai osztályon kell ellátni őket, noha nagy részük csupán szociális ellátásra, gondozásra szorulna. A szociális ellátórendszer is komoly gondokkal küszködik, nem volt kellő mérékű kapacitásbővítés, ezért az elmeszociális otthonokban több, Budapesten akár tíz évet is várni kell egy-egy helyre" - mondja a főorvos.

Szerinte az ambuláns (kezelésre bejáró) betegek helyzete sem igazán megnyugtató, ugyanis a gyors változások közepette sokszor nem volt idő tisztázni, a betegek, a családtagjaik és a kezelőszemélyzet számára is egyértelművé tenni, hogy kinek, mi a feladata és felelőssége a beteg ellátásának szervezésében.

Danics doktor úgy látja, két, egymással ellentétes elvárással szembesülnek most a kórházak: működjenek rentábilisan, ugyanakkor legyenek szociálisan érzékenyek is. A Lipót megszűnésével kapcsolatban elmondta: az intézmény a hazai elmegyógyászat mentális, szakmai és kultikus jelképe volt, működése szorosan összefüggött az orvosi szakág fejlődésével.

"Olyan szakmai centrumra lenne szükség, amely továbbra is segíti a magyarországi pszichiátria fennmaradását, miközben támogatja a változásait is" - érvelt. Tájékoztatása szerint az OPNI-ból már sok orvos és szakdolgozó távozott, van olyan osztály, ahonnan minden orvos elment. Többségük talált magának állást másutt, egyesek pedig magánpraxist nyitottak.

A főorvos szerint szükségesek az egészségügyi reformok, de "a kórházi ágyak csökkentésével nem fejlődik arányosan a járóbeteg-, a szociális- és a közösségi ellátás. Kívánatos lenne, ha úgy változtatnánk meg az eddigi rendszert, hogy a vívmányait, eredményeit megőriznénk, s csak a rosszul működő részeit szüntetnénk meg" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Katasztrófa fenyeget a pszichiátriában - a szakma aggódik az OPNI bezárása miatt Mi lesz az OPNI-val? - Évszázados dokumentummal a privatizáció ellen Lenkovics: alkotmánysértő az OPNI átszervezése "Az OPNI megszüntetése több mint hiba: műhiba"

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.