Kende Péter szerint Martonyi János még 1990-ben is "élő hálózat volt"

Kende Péter az Élet és Irodalomban, az "Egy polgár vallomásai II." címmel közölt cikke szerint Martonyi nem csupán 1968-69-ben, de 1979-ben, 1983-ban, 1986-ban és - "Magasdi" fedőnéven - a rendszerváltás idején, 1989-ben és 1990-ben is kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel.
2007.06.08 08:38, Forrás: Népszabadság

Korábban Kende Péter már írt erről, ám a most megjelent cikkben egy másik munkadosszié alapján - amelynek szolgálati jelzése M-2 - arról szól, hogy Martonyi Jánost 1989 augusztusában is "élő hálózatként" kezelte "a cég". A nyilvántartás mágnesszalagjának nyomtatott változatában az olvasható: Martonyi János - "Minősítése: 04 ÉLŐ HÁLÓZAT; Bekerülési dátuma: 1989. 08. 03."

Miért, hogyan? Milyen munkát végzett? - kérdezi Kende, hozzátéve, hogy ezt mindaddig nem fogjuk megtudni, amíg teljes egészében föl nem szabadítják az állambiztonsági iratokat, hiszen aki információk megszerzésével próbálkozik, az felsül, vagy pusztán elméleti levezetésekre szorul. Mindenesetre Kende Péter azt valószínűsíti, hogy Martonyi János 1990. február 15-e után is "élő hálózat volt", hiszen a dokumentumait az Információs Hivatal, a hírszerzés csak erre tekintettel kezelheti még ma is zároltan.

Martonyi János szerint egyetlen szó sem igaz Kende Péter állításaiból, az 1960-as évekbeli szegedi beszámolókon kívül egyetlen jelentést sem adott.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

NZZ: a csepegtetve érkező információk mérgezik az ország politikai légkörét - Martonyi-ügy Az Orbán-kormány titkosította, a Medgyessy-kormány megszüntette Martonyi dossziéjának titkosítását Politikai támadás azi ügynökvád? Martonyi jogi úton keresi majd igazát "Egy polgár vallomásai" - Martonyinak tulajdonított ügynöki jelentések az ÉS-ben Kende Péter szerint Martonyi János informátor volt - Martonyi cáfol

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.