Növekvőben van hazánkban a politikai és a gazdasági korrupció

Bemutatták a Transparency International (TI) globális korrupciós jelentését, amely ezúttal az igazságszolgáltatást, a bírósági korrupciót helyezte a középpontba. A felmérés, amely 37 országot vizsgált, azt mutatja, hogy a bírósági korrupció nagyon komoly probléma a világban, főleg a fejlődő és a posztkommunista társadalmakban.
2007.05.24 17:00, Forrás: MTI

Bemutatták a Transparency International (TI) globális korrupciós jelentését, amely ezúttal az igazságszolgáltatást, a bírósági korrupciót helyezte a középpontba. A jelentést Marschall Miklós, a TI európai és közép-ázsiai regionális igazgatója és Alexa Noémi, a TI Magyarország kuratóriumi tagja ismertette a csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Marschall Miklós elmondta, hogy a felmérés, amely 37 országot vizsgált, azt mutatja, hogy a bírósági korrupció nagyon komoly probléma a világban, főleg a fejlődő és a posztkommunista társadalmakban. Hozzátette: sok múlik azon, hogy egy-egy országban milyen normák, biztosítékok működnek, amelyek legalább is csökkentik a korrupció lehetőségét.

A regionális igazgató szerint a bíróságok tekintetében több ilyen biztosíték is van, ilyen például a bírák kinevezése, előléptetése, amelyeknek átláthatóaknak kell lenniük, a megfelelő munkakörülmények és finanszírozottság, nagyon fontos még a bíróságok függetlensége és elszámoltathatósága, mert a bíróság nem azt jelenti, hogy bírálhatatlan - fűzte hozzá.

"Ezért nagyon jó és fontos az a hír, hogy az ítéletek az interneten is elérhetőek lesznek" - mondta Marschall Miklós, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországról az idei jelentésben nincs szó. Az előző jelentések alapján azért elmondható, hogy Magyarország a korrupciós listán középen foglal helyet, az Európai Unióhoz nemrég csatlakozott országok közül csak Szlovénia és Észtország szerepel jobban nálunk, vagyis kevésbé korruptabbak.

Ebből az következik, hogy hazánk nincs annyira rossz helyzetben a korrupció tekintetében, de ez is csak viszonylagos, hiszen a hiánygazdaságból megmaradt kisstílű korrupció tényleg visszaszorulóban van, de a politika és a gazdasági szféra átláthatatlan kapcsolatából következő korrupció növekvőben - mondta az igazgató.

Alexa Noémi a néhány év szünet után újraindult TI Magyarország kuratóriumi tagja az MTI kérdésére reagálva elmondta, hogy a korrupciónak mindig van egy kulturális háttere, így nem lehet a társadalomba mélyen beivódott szokásokon gyorsan változtatni, de ez nem azt jelenti, hogy bele kell törődni a helyzetbe. A kuratóriumi tag felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországról szóló jelentést ez év végére készítik el.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Parkolási ügy: Az MDF szerint a két nagy párt korrupciós üzlete áll a háttérben Orbán: radikális, gyilkos erővel vissza kell szorítani a korrupciót Korrupciós botrány miatt lemondott a Siemens elnöke Korrupció ellen képviselői fizetésemelés? - Utódjának készít közpénztörvényt a kormány "Előkelő" második helyen vagyunk a korrupciós listán

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.