Már a folyosón is ágyak vannak - Növekvő téboly a pszichiátrián

Országos szinten nagy bajban van a pszichiátriai ellátás, a reform keretében minden negyedik ágyat felszámolták - Még szerencse, hogy nem minden depressziós beteg ön- és közveszélyes.
2007.05.21 16:10, Forrás: Dunántúli Napló

Még a folyosókon is betegágyak vannak. Dr. Fekete Sándor, a PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának vezetője azon töpreng, hogyan tudnának néhány, úgynevezett intim helyiséget kialakítani valahol, ahol orvosai négyszemközt tudnának elbeszélgetni a lelki betegekkel. Már az is felmerült, hogy talán a lichthofból - a világítóudvarból - lehetne valamit kihozni.

Az egészségügyi reform keretében a klinika tizenkilenc aktív ágyat veszített el, és rehabilitációs ágyakkal sem rendelkezik. Az Akácfa utcai - a volt Honvédkórházban található - részlegüket néhány hete azonnali hatállyal ki kellett üríteniük, sok beteget pedig egyszerűen haza kellett küldeni. A napokban a szakma országos egyesülete petíciót intézett a tárcához, s ehhez csatlakozott Pécs is. A petícióban kihangsúlyozták, hogy a Magyarországon történtek ellentétesek az uniós törekvésekkel. Országosan a közel négyezer aktív pszichiátriai ágyból mindössze háromezer maradt, a korábban szembetűnő területi egyenlőtlenségek tovább fokozódtak. Az ellátó kapacitások drasztikus csökkenése "a szó szoros és átvitt értelmében is" kezelhetetlen állapotokat teremtett a pszichiátriai betegeknél. Utóbbit dr. Fekete Sándor tucatnyi példával tudná alátámasztani. Ők maguk nem tehetnek többet, minthogy várják a miniszteri ígéret beteljesülését, miszerint a tárca röviden áttekinti a helyzetet és megpróbálja orvosolni a jogos felvetéseket.

A professzor szerint nincs sok haladék, hiszen a depressziósok ugyan általában nem közveszélyesek, ám a pszichiátriai betegek kezelése és utókezelése kizárólag járóbeteg-ellátás keretében nem végezhető. Másrészt éppen a klinika, a három megye betegeinek legmagasabb színvonalú ellátására kijelölt intézete kapta a legnagyobb mélyütést, amelynek nyomán Tolna és Somogy megyék pszichiátriai ellátása is megroggyant. A kijelölt területi kötelezettség miatt a szűk kapacitások nem teszik lehetővé, hogy a szomszéd megyékből fekvő- és járóbetegeket tudjanak fogadni. Teljes káosz alakult ki. Másrészt a professzor szerint az sem feledhető, hogy nemcsak a kimondottan a pszichiátriai betegek gyógyítása a feladatuk. Ők fogadják az egyre szaporodó szenvedélybetegeket, alkoholistákat, gyógyszerfüggőket, drogosokat is.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Még nem sikerült szétosztani a Lipót pszichiátriai betegeit A pszichiátriai dolgozókat némasági fogadalomra kötelezték Munkanélküliség, hajléktalanság, öngyilkosság - Pszichiátriai eset van, kezelés nincs Kreativitás és destruktivitás a társadalomban - Fókuszban a Pszichiátria Hidak és határok - pszichiátria és spiritualitás Gondok a brit pszichiátriai gondozókban Pszichiátriai gyógykezeltet fogtak el a határőrök

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.