Egy egész nemzedék válhat a szuperdrog áldozatául! - véli Pettkó András

Képes-e Magyarországon az amúgy is számtalan problémával küszködő fiatal generáció ellenállni a drogok új generációjának? A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint sajnos nem - mondta Pettkó András mai felszólalásában.
2007.05.16 17:41, Forrás: ma.hu

A brit liberális újság bocsánatot kért olvasóitól - Mikor várható hazánkban is egy ilyen őszinte lépés? - tett fel a kérdést Pettkó András országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalásában.

"A kezemben tartott brit liberális újság az Independent bocsánatot kért olvasóitól. Elismerte, hogy az 1997-ben elindított kampány a kábítószerek dekriminalizálása érdekében helytelen út volt. Több cikkben kijelentették bárcsak tudták volna azt, amire napjainkban rájöttek. A liberális - hangsúlyozom, liberális újság által fújt riadó sajnos a saját, csip-csup ügyeivel foglalkozó magyar politikai elit fülébe eddig nem jutott el. Pedig fel kell tennünk a kérdést, képes-e Magyarországon az amúgy is számtalan problémával küszködő fiatal generáció ellenállni a drogok új generációjának? A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint sajnos nem. Egy egész nemzedék válhat a "szuperdrog" áldozatául, ha a politika elfordítja a figyelmét a kérdésről!"

Pettkó András úgy vélte: szuperkanabisz veszélye fenyegeti hazánkat és az egész világot. "Mégis sajnálatos módon vannak olyan civil szervezetek, politikai pártok, amelyek a voksok megszerzéséért droglegalizációt akarnak.Vasárnap is egy szűk csoport, egy törpe kisebbség a kendermag egyesület szervezésében tüntetett ezért. A fiatalok és a média körében csak a problémát elfedő évtizedes féligazságok és hazugságok keringenek. A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a legalizáció ellenes tudományos érveket pld: Vízi E. Szilveszternek a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadását, az elismert agykutatók álláspontját a média hibájából sajnos kevesen ismerhetik meg hazánkban.
Az iskolákban is csak a diákok 8%-a vett részt drog prevencióban. A drogproblémával már évek óta küzdő nyugati államokban a média, az oktatás és a politika is bátrabban mer szembenézni a valósággal."


Pettkó András hozzáfűzte: a neves brit liberális lap, az Independent néhány hete képes volt a közelmúlt tudományos eredményei alapján számot vetni saját legalizációpárti álláspontjával, képes volt bocsánatot kérni olvasóitól azért, hogy tíz éven keresztül rossz ügy mellett állt ki. "A "szuperdrog" elterjedése a brit egészségügyi statisztikákban már egyértelműen kimutatható - mondta - és idő kérdése csak, hogy a durvább szer hazánkban is kifejtse hatását. A brit állami egészségügy adatai szerint, míg 1997-ben még csak 1660-an, addig ma már jelenleg 22 ezer rendszeres kannabisz-élvező vesz részt kábítószer-problémákkal kapcsolatos kezelési programokban. Tíz év alatt tehát több mint tizenháromszorosára növekedett az úgynevezett "könnyűdrog" által megnyomorított emberek száma. Döbbenetes, és nem elhanyagolható adalék, hogy a szigetországban kezelteknek csaknem a fele 18 éven aluli."

A képviselő úgy vélte: "A Szabad Demokraták Szövetsége évek óta igyekszik lazítani a drogokkal szembeni fellépés szigorúságán arra hivatkozva, hogy a kannabisz-származékok tulajdonképpen nem is veszélyesek az emberi szervezetre nézve, legalább is nem veszélyesebbek, mint az alkohol, a koffein vagy a nikotin. Úgy tűnik, a cikkben foglaltak elkerülték figyelmüket és a tegnap demonstrálókét is, ezért vegyük sorra a kijózanító tényeket, amelyek Nagy-Britanniában már közszájon forognak, csak a magyar liberálisok fülébe nem jutottak még el. A kannabis élvezete az engedékenyebb közegnek köszönhetően mára súlyos közegészségügyi és mentális problémává vált a fiatal korosztályban. A kannabisz-fogyasztók számának növekedése maga után vonta a kínálat bővülését is.
Pedig az MDF véleménye szerint a hatásos drogpolitika a kereslet és kínálat együttes csökkentése. Ha ez nem így történik, akkor ennek eredményeképp, ahogy Nyugat-Európában hazánkban is megjelennek a "szuperkannabisz"-nak nevezett törzs új fajtái."


Hozzátette: "Ezekre a drogfajtákra már semmiképpen nem illik a liberálisok által előszeretettel használt egyébként nem létező "könnyűdrog" jelző, hiszen egy füves cigi ma 10-20-szor annyit tartalmaz a THC nevű hatóanyagból, mint egy évtizede. A THC pedig az a "pszichoaktív" összetevő, amely felborítja az agytevékenységet, és feje tetejére állítja az érzékszervek normális működését. A manapság kapható marihuána-származékokban lévő hatalmas THC-dózis ezért sokkszerű fizikai és pszichés károsodásokat okoz, főleg a fejlődésben lévő fiatalok szervezetében."

Pettkó András hangsúlyozta: a brit liberális újság bocsánatot kért olvasóitól. Mikor várható hazánkban is egy ilyen őszinte lépés? "Az SZDSZ ezt vasárnap megtehette volna. Mikor fog végre megtörténni az, hogy az SZDSZ a valósággal szembenézve kiáll a nyilvánosság elé, és azt mondja: "Elnézést kérünk a magyar állampolgároktól azért, hogy éveken keresztül hamis információk alapján küzdöttünk a kannabisz-származékok legalizálásáért!"? Ennek az MDF véleménye szerint minél hamarabb kimondandó mondatnak az elősegítéséért lemásoltam a cikkeket, amiket most átadok az SZDSZ képviselőinek." - tudatta közleményében Pettkó András.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Pettkó András: riasztó a Parlament körüli vaskordon Pettkó András: Trianon szétdarabolta a Szent István-i Magyarországot Pettkó: normális Magyarországért, normális drogpolitikával Pettkó: csúcs-technológiából veszélyes hulladék - újra elmaradt az informatikai lomtalanítás Gusztos Péter és Pettkó András élő vitája a ma.hu-n - képriport Népszerű Gusztos-Pettkó-vita a drogokról Véget ért a Gusztos Péter és Pettkó András közötti drogvita a ma.hu-n Gusztos Péter (SZDSZ) és Pettkó András (MDF) élő vitája a drogkérdésről

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.