Közpénzből ne legyen kampányolás! - az ellenzék is támogatja

A Fidesz és az MDF is elfogadhatónak tartja a koalíciós pártok által megfogalmazott, kampányfinanszírozással kapcsolatos elveket, ha kiegészítik azzal, hogy a mindenkori kormány ne kampányolhasson közpénzen.
2007.05.09 06:45, Forrás: MTI

Az MTI ezen információját kedden megerősítette Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője. Nyitrai Zsolt (Fidesz) az MTI-nek elmondta: fontos számukra, hogy megfelelő jogi garancia legyen arra, hogy a kormánypártok közpénzen ne folytathassanak pártkampányt.

A nap folyamán az Eötvös Károly Intézet szervezésében tartott, a kampány- és pártfinanszírozásról szóló ötpárti egyeztetésen a Fidesz képviselője kiegészíteni javasolta az MSZP és az SZDSZ által előterjesztett elveket azzal, hogy a mindenkori kormány választások előtt ne kampányolhasson közpénzen.

A megbeszélésen részt vevő Tóbiás József közlése szerint ezt az elvet a koalíciós pártok támogatták, de "visszakérdeztek", hogy a kiegészített dokumentum így elfogadható-e az ellenzéknek. Mint mondta, a Fideszt és a KDNP-t képviselő Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója és az MDF-t képviselő Hock Zoltán elnökhelyettes elfogadhatónak nevezte az így kiegészített elveket. A szocialista politikus szerint a koalíciós pártok által megfogalmazott, kampányfinanszírozással kapcsolatos elveket és elérendő célokat az ellenzék támogatja.

Tóbiás József emlékeztetett rá, hogy az MSZP és az SZDSZ a hétvégi lovasberényi koalíciós egyezetésen állapodott meg a kampány- és pártfinanszírozás kilenc alapelvében. A hét végén elfogadott dokumentumban az szerepel: a koalíciós pártok elkötelezettek abban, hogy 2010-ben már a módosított törvény alapján bonyolítsák le a parlamenti választásokat, és a módosításoknak ki kell terjedniük az önkormányzati, az európai parlamenti és a népszavazási kampányra is.

A két párt közös nyilatkozata szerint olyan kampányfinanszírozásra van szükség, amelyben támogatást kizárólag természetes személyek nyújthatnak, a támogatók személyi körének és a kiadási oldal költségeinek nyilvánosnak kell lennie, amelyeket az Állami Számvevőszék ellenőriz. A pártokat támogatók köréből kizárják a vállalkozásokat.

A koalíciós pártok olyan megoldásban érdekeltek, amelyben a kampányok időtartama rövidebb, így a túlköltekezés is visszaszorítható, továbbá az átláthatóság elvének megfelelően bevezetik az elkülönített kampányszámlát. Szükségesnek tartják a pártok által használt ingatlanok tulajdonjogának rendezését a parlamentbe kerülő pártok esélyegyenlőségének figyelembe vételével.

A koalíciós felek egyetértenek abban, hogy meg kell határozni a pártok kampányköltségének felső határát, illetve meg kell alkotni egy közpénzügyi törvényt az Állami Számvevőszékkel közösen.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: várják a kormány részletes, konkrét és szakmai javaslatait a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében. Megerősítette: a Fidesz szerint garanciális szabályokat kell alkotni annak érdekében, hogy a mindenkori kormány és a kormánypártok közpénzből ne folytathassanak pártkampányt.

A politikus szerint fontos lenne, hogy a kormánypártok ne csak kampányjelleggel vegyék elő a kérdést. Emlékeztetett arra, hogy csaknem egy éve a parlament előtt van a kormány Petrétei József igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztése, amihez számos fideszes módosító indítványt nyújtottak be. Mint mondta, e témában mindeddig nem történt előrelépés.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Zajlanak az ötpárti kampánypénz-egyeztetések Pártfinanszírozásról igen, az egészségügy átalakításáról még nem állapodtak meg Lovasberényben

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.