A magyarok pesszimistábbak, mint valaha

2004-ben az EU-hoz csatlakozott 10 ország közül, hazánkban legsötétebb a helyzet, legalábbis az emberek fejében.
2007.03.12 15:12, Forrás: ma.hu

Köztudott, hogy a magyar nép pesszimista, na de hogy ennyire, az a közvélemény-kutatókat is megdöbbentette. A GFK Hungária által végzett felmérésben a magyarok kimagaslóan rosszabnak látják a jelen állapotát, mint amennyire az valójában rossz lenne. Az összes feltett kérdésre a hazánkban élő emberek adták a legborulátóbb válaszokat.

A magyar emberek kétharmada vélekedik úgy, hogy csökkent a munkahelyi biztonság. 2004 óta ilyen mértékben nem nőtt a munkanélküliség, ám az emberek ezt a problémát jóval érzékenyebben észlelik. A munkanélküliségtől félnek legjobban a magyarok, úgy érzik, hogy ez a veszély sosem fog csillapodni.

Az egészségügyi reformról szóló kérdésre, Cipruson adták a legpozitívabb válaszokat. A hazánkkal szomszédos Szlovákiában már jóval hamarabb elkezdték az egészségügy reformját, ám ott is - Magyarországhoz hasonlóan - kedvezőtlenül nyilatkoztak az emberek. Nálunk az egész régióhoz képest ellentétes a tendencia. Magában a régióban nagyjából százból húsz ember, tehát minden ötödik állampolgár úgy gondolja, hogy valami javulás van, ehhez képest, Magyarországon tízből hat ember úgy gondolkodik, hogy ez egyértelműen rosszabb lett a csatlakozás óta.

Az életszínvonallal kapcsolatban az emberek úgy gondolják, hogy a csatlakozás óta ez jelentősen csökkent. 47 százalékról 67 százalékra nőtt a negatív válaszokat adók tábora erre a kérdésre.

A korrupció ugyan nem közvetlen az emberek életviszonyaiban jelentkezik, de ezzel kapcsolatban is határozott válaszaik voltak a magyaroknak. A hazánkban élők úgy gondolják, hogy ez a probléma nálunk hatványozottabban fenn áll, mint a környező országokban. Az uniós csatlakozás óta erősebbnek érzik a korrupciót, ennek magyarázata pedig az lehet, hogy óriási pénzekről, milliárdokról lehet hallani nap mint nap, azonban ezt nem érzik az emberek, és azt gondolják, hogy ez a pénz egyszerűen eltűnik a politikusoknál.

Az egyetlen pozitívum a csatlakozás óta, a tanulási és munkavállalási lehetőségek bővülése. Ez az összes tagországnál, így Magyarországnál is igaz. Fontos még megemlíteni, hogy a nemzeti identitás és a hagyományok kérdéséről a válaszadók több mint a fele úgy gondolja, hogy nem romlott mióta EU tagok vagyunk.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Magyar jelentésről is szavaznak az Európai Parlamentben Újra 250 forint alatt az euró Az EU példát kell mutasson a klímaváltozás elleni harcban is! Európa gazdasága még mindig jóval az USA után kullog

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.