null

Súlyosbították Ambrus Attila a "Whiskys" rabló büntetését

Tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte Ambrus Attilát, a whiskys néven elhíresült rablót a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében.
2002.09.26 16:35, Forrás: MTI

Ezzel az LB két évvel súlyosította a Fővárosi Bíróság első fokon kiszabott 15 éves szabadságvesztés büntetését, valamint a jogi minősítést is több ponton is megváltoztatta.
Az eljárás adatai szerint a Whiskys posta- és bankfiókok, utazási irodák ellen elkövetett támadásaival összesen mintegy 200 millió forintot rabolt 1999-ig hét év alatt.

Az elsőfokú ítélet ellen a Legfőbb Ügyészség súlyosításért fellebbezett, egy lövöldözés kapcsán több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében kérte elmarasztalni Ambrus Attilát, valamint a pénzintézetek elleni támadásokkor a biztonsági őrök lefegyverzését szintén rablásként indítványozta minősíteni.

A védelem enyhítésért fellebbezett, és főként azzal érvelt, hogy Ambrus Attila részletes feltáró jellegű vallomással segítette a hatóságok munkáját, enélkül pedig számos bűncselekmény felderítetlen maradt volna. Az LB az életelleni cselekmény kísérletének vádja alól másod fokon is felmentette Ambrus Attilát, ám úgy ítélte meg, hogy az egyik rabláskor, menekülés közben hátrafelé, a levegőbe leadott lövések megvalósítják a foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűncselekményét. Az esetnél egyébként senki nem sérült meg.

A jogerős ítélet ugyanakkor a büntetés súlyosítására irányuló indítványon túl annyiban is helyt adott a Legfőbb Ügyészség álláspontjának, hogy a pénzintézeti rablásokkor a biztonsági őrök lefegyverzését szintén rablásnak minősítette. Emellett az elsőfokú ítéletben folyatólagos cselekményként értékelt rablásokat külön-külön rendbeli cselekményeknek minősítette a legfőbb bírói fórum.

Így Ambrus Attilát a jogerős ítéletben összesen 46 rendbeli, különböző értékre, részben fegyveresen, részben bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablás miatt mondták ki bűnösnek. Helyben hagyta továbbá az LB a fogolyszökésre és rongálásra vonatkozó elsőfokú elmarasztaló rendelkezést.

Megszüntette a Legfelsőbb Bíróság egy olyan, korábban kísérletnek minősített rablás esetében az eljárást, amikor a Whiskys a sértett könyörgésére visszaadta pénztárcáját. Ezt az LB a bűncselekménytől való önkéntes elállásként értékelte.
A másodrendű vádlott Orbán Gábor nyolcéves fegyházbüntetését, valamint a harmadrendű vádlott Antal Károly két és féléves börtönbüntetését helyben hagyta az LB. Két másik társuk felfüggesztett szabadságvesztése pedig már első fokon jogerőre emelkedett.

A büntetéskiszabásról a bíróság kifejtette: a vádlott saját bevallása szerint is sivár életkörülményei miatt határozta el, hogy bankrablással szerez pénzt. Eközben nem egyszer a bűncselekmény helyszínén tartózkodó magánszemélyek értékeit is elvette.

A bíróság a vádlott iránt a társadalom egy részében évek óta érzékelhető szimpátiával kapcsolatban megjegyezte: Ambrus Attila nem hasonlítható a gazdagokat fosztogató és szegényeket gyámolító Robin Hoodhoz, a Whiskys ugyanis maga élte fel a rabolt pénzt.

A bíróság szóbeli indoklásában hozzátette azt is: igaz, hogy Ambrus Attila fizikai sérülést a bűncselekmények során nem okozott, de el lehet képzelni milyen lelki traumát eredményezhet az, ha valakinek pisztolyt szorítanak a fejéhez, ahogy ezt a Whiskys tette több pénzintézeti alkalmazottal.

Bár az LB osztotta a védő azon álláspontját, hogy Ambrus Attila feltáró vallomása nyomatékos enyhítő körülmény, összességében mégis két évre súlyosította az első fokon kiszabott 15 éves szabadságvesztést.
A Whiskys ügyvédje az ítélethirdetés után arra az újságírói kérdésre, hogy a jogerős ítélet alapján védence mikor kerülhet leghamarabb szabad lábra, elmondta: jó magaviseletű raboknál fegyház fokozatban a büntetés ötödét, börtönben a negyedét lehet elengedni. Tekintettel az előzetes letartóztatásban töltött évekre és arra, hogy a szabadságvesztés ideje alatt is van lehetőség alacsonyabb fokozatba minősítésre, Ambrus Attila akár már 2010 körül szabadulhat.

A Whiskys ügyvédje ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy az írásba foglalt ítélet ismeretében felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be, különösen a biztonsági őrök lefegyverzésének rablásként minősítése miatt.

A Whiskys "védőbeszéde"

Soha senkire szándékosan nem lőttem rá, nem akartam senkit lelőni, e tekintetben tiszta a lelkiismeretem.

Védekezett és büntetése enyhítését kérte az utolsó szó jogán elmondott beszédében a whiskys-rablóként elhíresült Ambrus Attila csütörtöki bírósági tárgyalásán a Legfelsőbb Bíróságon.

Ambrus Attila büntetését súlyosbította a Legfelsőbb Bíróság ma délután 13 órakor hozott másodfokú, jogerős ítéletében. A whiskys rablót első fokon, nem jogerősen 15 év fegyházra ítélték, a mostani döntés értelmében azonban 17 évet kell rács mögött töltenie.

A monológjában Hofi Géza humoristát és Shakespeare-t is idéző Ambrus Attila kérésére csütörtökön, legutóbbi legfelsőbb bírósági tárgyalása után két héttel adhatta elő érveit az utolsó szó jogán. Ambrus Attila elmondta, hogy a maga módján megpróbált senkiben sem kárt tenni. Sajnálja és szégyelli magát, amiért a bankrablások során munkájukat végző embereket vegzált.

A bíróságtól kérte, mérsékeljék az első fokon kiszabott 15 éves szabadságvesztés büntetést. Tettéért vállalja a felelősséget, és el tudja fogadni, hogy "kivonják a forgalomból". Ambrus Attila szerint börtönévei szellemi romlásához vezetnek, viszont kevesebb büntetéssel a társadalom hasznos tagjává is válhat.

Szökésével kapcsolatban kiemelte: nem szökött volna meg, ha a rendőrség korrekt eljárásban kezeli ügyét, s kellőképpen kivizsgálja egyes vonatkozásait.
Ambrus Attila egyik 1998-as bankrablásról beszámolva megemlítette: szerinte az ügyet vizsgáló rendőrség nem állt a helyzet magaslatán a vizsgálatakor. Szerinte rengeteg szakmai hiba történt, és újból le kellett volna folytatni az eljárást, amelyben a nyomozóhatóság először másokat, egy testvérpárt azonosított elkövetőként, ő csak később került helyettük a képbe.

Egy másik, a Heltai Jenő téri OTP bankrablásnál történteket idézve Ambrus Attila azt állította, hogy ugyan adott le lövéseket menekülése során, de minden esetben tudatosan a levegőbe, illetve a földbe lőtt. Elmondta, hogy a lövéseket úgy irányította, hogy senki se sérüljön meg, még egy eltévedt golyó kockázatát sem vállalta.

Ambrus Attila kiemelte, hogy nem ismeri el az élet elleni bűncselekmény kísérletét.
A lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel kapcsolatos vádpontokkal összefüggésben hangsúlyozta, hogy úgy gondolta "amíg nála vannak a fegyverek nem történhet baj". Ezzel indokolta azt is, hogy a pénzintézetek biztonsági őreitől a rablások során elvette pisztolyukat.

Ambrus Attila szerint egyébként a banki alkalmazottak tudták, hogy nem bántja őket, és csak két bankrablásnál tartotta durvának saját magatartását.
A Whiskys szerint célja tisztességesen letölteni a rá kiszabott büntetést és "átlépni saját árnyékát".

" Levontam a kellő konzekvenciát, ha eljön az idő, tudok mit kezdeni az életemmel "- tette hozzá. Kitért arra is, hogy bűntársát, a másodrendű vádlottat ő rángatta bele a bűncselekményekbe. Kérte a bíróságot, hogy a fiatal férfi esetében vegyék figyelembe az ő negatív hatását.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A whiskys rablót mégsem vádolják emberölési kísérlettel? Gyilkossági kísérlet miatt is felelnie kell a Whiskysnek?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.