A kínai orvos őssejtközpontot hozna Magyarországra

Havonta három-négy család indul Magyarországról Kínába, hogy őssejtkezelésben részesüljön.
2006.12.08 07:25, Forrás: Népszabadság

Itthon őssejtekkel csak vérképző szervi daganatokat kezelnek. Emellett folynak a klinikai kísérletek a súlyos infarktuson átesett betegeknél őssejtbeültetéssel előidézhető szívizom-regenerálásra Debrecenben és Budapesten.





Másfél hete a TV2 Napló című műsora mutatta be dr. Sean Hu kínai orvost, aki Magyarországon keres helyet az őssejtterápiát alkalmazó kórházának. A kínai orvosról a Népszabadság március 16-i számában írta meg, hogy egy négy hónapos magyar kislányt, Tímeát - a világon először - köldökzsinórvérből nyert őssejt beültetésével igyekezett a szüléskor elszenvedett szélütésből meggyógyítani. A beavatkozás kedvező eredményekkel járt, de a kontrollvizsgálatokra csak tavasszal kerül sor. A TV2 minapi riportja bemutatta a doktor kínai kórházát. Sean Hu őssejtekkel cukorbetegség okozta fekélyes lábakban az elmeszesedett, elhalt érpályákat épített újjá. A kúra hatására a film szerint a bénák járnak, a kómások felébrednek.

Az őssejtkutatás nemcsak Kínában, hanem az egész világon óriási erővel zajlik. Az őssejt csontvelő helyetti átültetése nálunk is rutinfeladat. Kriván Gergely, a Szent László Kórház hematológus főorvosa rendszeresen használ őssejteket vérképző szervi daganatok kezelésére, ám szerinte ez nem tekinthető a szó szoros értelmében őssejt-terápiának. Köldökzsinórvérből nyert őssejteket használnak ugyan, de az eljárásban nem alakul át más szövetté a sejt. A vérképző rendszerbe juttatva a saját funkcióját végzi. Az egyéb őssejtterápiák lényege, hogy a sejtek más szövetté alakulnak. Kriván Gergely kétkedve figyeli a kínai orvos eredményeit.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Őssejt-kutatás - nehéz döntés volt Dr. Hu őssejtbeültetéssel segített a magyar kislányon Őssejtekkel gyógyítják az infarktusos betegeket Debrecenben

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.