Rehabilitációs járadék váltja a rokkantnyugdíjat?

A nyugdíjreform részeként január 1-jétől több lépcsőben változik a rokkantsági nyugdíj rendszere. Ennek kapcsán bevezetik a rehabilitációs járadékot.
2006.11.25 10:17, Forrás: Népszabadság

Az ország lakosságának több mint nyolc százalékát érinti a rokkantnyugdíj-rendszer változtatásának terve, amelyen még dolgoznak a szociális és munkaügyi tárca szakértői. A nyugdíjkorhatár alatti rokkantak száma jelenleg meghaladja ugyanis a 450 ezret, és a nyugdíjaskorúakat is ide sorolva, az érintettek létszáma eléri a 800 ezret.

A legfontosabb változás a rehabilitáció rendszerének átalakításában várható. A cél az, hogy azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a jelentős része, akik orvosilag, emberileg, munkaerő-piaci szempontból rehabilitálhatók, legyenek képesek a saját munkájukból megélni. A szociális és munkaügyi tárcától származó információk szerint a legfeljebb 40 éves, rokkantnyugdíjas korcsoportból mintegy 60-70 ezren lehetnek azok, akiknél eredményes lehet a rehabilitáció, vagyis ők visszakerülhetnek a munkaerőpiacra.

Több tárca összefogásával törvényjavaslat készül a rehabilitációs járadék bevezetéséről. A tervezet szerint a rokkant és a megváltozott munkaképességű emberekre vonatkozó általános ellátásokat felváltaná a rehabilitáció időszakára folyósítandó járadék. Az előterjesztést jövő márciusig kell a kormánynak benyújtania. "A járadék átmeneti munkaképtelenség esetén jár majd, célja, hogy a munkavállaló visszakerüljön a munkába, és ne legyen rokkantsági nyugdíjas" - szól a hivatalos indoklás. A soros felülvizsgálat alkalmával pedig minden rokkantnyugdíjasnál el kell dönteni, hogy nyugdíjat vagy járadékot kap-e a továbbiakban.

A már rokkantsági nyugdíjban lévők is dönthetnek úgy, hogy rehabilitációs járadékot kérnek. Ez a járadék komplex rehabilitációs szolgáltatással egészülne ki, amelyre - az uniós forrásokat is felhasználva - 60 milliárd forintot fordítana a kormányzat.

Az orvos szakértői minősítések ezentúl nem a sérülés mértékét, hanem a megmaradt munkaképességet érintenék, és a rehabilitáció útját jelölnék ki. A tervek szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat látná el a komplex egészségügyi, szociális, képzési és foglalkoztatási rehabilitációt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

MSZP: jövőre átlagosan 2.600 forinttal emelkednek a nyugdíjak Kormányszóvivő: jövőre négy százalékkal emelik a nyugdíjakat

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.